Sunday, August 12, 2012

:: Resipi - Potato Salad ::

tinggal lagi beberapa hari lagi nak raya kan? kan? anak i la yang paling excited nak beraya. bila di suruh test baju kurung yang i jahit, terus tak nak tanggal. budak kecik memang sentiasa teruja bila dapat barang baru kan? kan? dulu masa korang kecik pun macam tu. 

Hari² terakhir bulan ramadhan ni, kebanyakkan peniaga² bazar Ramadhan banyak yang dah tutup perniagaan kan. Untung dah banyak! hahaaaa.. kenkadang, tempat makcik yang selalu kita borong makanan berbuka tu dah tutup. so, nak makan ape? nak masak dah tentunya tak sempat! hahaha... itu merujuk kepada i la kan. sepanjang ramadhan ni, i tak de la nak masak untuk berbuka bila berkerja. bila cuti aje i jenguk dapur mak i.. heheehee...

so, hari ini, i nak kongsi dengan korang semua satu resipi yang mudah, murah dan menjimatkan masa. jom kite memasak .. ^__^

Bahan-Bahan
4 Biji Kentang
200 Gram Udang kecil
3 tangkai Daun Bawang
1 paket Mayonies
1 Sudu kecil Serbuk Lada Hitam
1 Sudu besar Serbuk pati Ayam
1 Biji Limau Nipis / Lemon
Secubit Garam




Cara Memasak :

Kentang dipotong dadu dan direbus sehingga empuk. Kemudiann Toskan airnya dan masukkan ke dalam mangkuk
Gaulkan dengan Mayonies. Then masukkan Udang, Daun Bawang, Serbuk lada hitam, Serbuk pati Ayam, Garam dan Limau Nipis. Gaul hingga rata. dan sejukan di dalam fridge sebelum menikmatinya.. 






















tak dan nak ambik gambar dan hampir licin masuk perut.

Resipi ini i jumpa dekat sini http://honeykoyuki.blogspot.com/2012/07/resipi-potato-salad.html Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi datang ke blog ni. dan sudi-sudikan meninggalkan jejak korang kat sini. jika ada kelapangan kite tinggalkan jejak kite kat blog korang pulak nnti.

* sila guna perkataan yang molek² dan jangan emo² - Thanks*