Tuesday, October 21, 2014

Segalanya Shaklee - Bila & Bagaimana

Haii Assalamualaikumm....
hari ni kite nak story pasal shaklee la.. bila dan bagaimana aku boleh terjebak sekaligus sayangkan shaklee ni. aku kenal shaklee melalui facebook. banyak jugak update pasal shaklee ni.suppliment ni baik untuk kulit cantik... suppliment tu baik untuk buang lemak.

masa kenal shaklee, aku memang ada masalah berat badan. masa tu baru lepas bersalinkan aufa. selera makan MasyaAllah, aku tengok pun seram. so, set pertama yang aku beli adalah set untuk kurus. disebabkan aku tak consistant guna, maka takde la kurusnya aku ni.. kahkahakh...

Set kedua, aku beli set untuk kecantikkan pulak. mula² sampai produk memang aku jaga betul².. makan ikut time. memang nampak kesannya. kulit memang rasa moist mcm cheesecake.. Alahai! cheekecake! heheheee. tapi dah dasar aku ni kan, bila dah nampak effectnya, mula la malas nak teruskan. pun stop separuh jalan..

Set ke 3, aku beli set mengandung. masa ni tengah mengandungkan Airis. Alhamudlillah, aku manage untuk displinkan diri untuk consume semua suppliment, terutama sekali ESP dan Ostematrik. kesannya, aku tak perlu nak minum susu, ostematrik dah cukup untuk cover kalsium dalam badan aku. so, rasa sakit² badan tu kurang, simpul biawak pun jarang kena. masa mengandung 1st dulu, aku terkena Kencing manis, so memang azab la tiap² bulan kena amik BSP. time airis, alhamdullilah, kandungan gula dalam darah stabil.. Yeeeehoooooo... dah yang paling best, kulit rasa lembab... 

start dari itu, aku sayangkan shaklee.. sayang sgt dengan suppliment dia.... awal tahun hari tu, aku signup jadi member shaklee tapi belum terbuka hati lagi nak jual kat orang. beli pakai sendiri jeee... tapi bulan lepas, alhamdulillah, hati terbuka nak beri laluan pada diri untuk jadi usahawan... kihekhh.. doakan kejayaa saye yeeee



Permata hati saye.... Yang paling kecik tu anak shaklee.... hehee dari dalam perut smpi kan menyusu 2 bulan.. yee hanya mampu 2 bulan aje.. bukan takde susu.. tapi atas sebab lain....  kakak dengan abam pun consume shaklee jugak.. banyak faedah.. banyak maanfaat...


^__^

Sunday, October 12, 2014

Laksa Nyonya

Assalamualaikum.................
Kite nak cerita pasal makanan lagi kali ni. ahak!! hobi kite memang suka makan.. kalau berjalan, mesti kena makan dekat luar. walaupun orang dah gelar kite ni pelampung, tapi still tak insaf lagi. kahkahakh... nanti-nanti lah ekk nak kurus pun.....

kalau korang nak tahu, kite memang suka sangat laksa. terutama laksa johor. tapi kite bukan nak cerita pasal Laksa Johor, tapi nak cerita pasal laksa nyonya!

Perghhh... memang sedap tak terkata la laksa nyonya ni. pertama kali cuba laksa nyonya di dekat The Chicken Rice Shop. Tapi jarang dapat merasa, sebab laksa nyonya dekat TCRS ni selalu out of stock. Nak jadikan cerita. hari minggu hari tu, kite pergi tengok wayang dekat City Square. sebelum masuk dewan tu, pergi la cari foodcourt. then terjumpa satu stall yang jual Laksa. kat situ, ada jual laksa nyonya, laksa penang dan Yong Taufu. 

dekat sini, mee laksa tu kite boleh pilih sama ada nak mee hoon, mee kuning, mee wantan dan ada beberapa jenis mee lagi. kite amik mee wantan, en suami pilih mee hoon. sekali rasa memang maveles sedap nya! tak tahu nak cakap macam mana rasa sedapnya..  bersama² mee nie dia orang bagi pes udang. kalau dicampur dengan mee memang sedap sebab terasa udang dekat situ. 

 Harga semangkuk nyonya laksa nie Rm 7.80. sahaja. memang kenyang.!

kecur tak? kahkaha.. kalau nak cuba meh leh pergi Foodcourt City Square JB aras 6. Macam² stall ada. western ada, korean ada, mamak ada..semua ada lahh....

makan dekat Foodcourt ni, kena beli kad dapur kite dengan harga serendah rm 30.00. bila nak bayar dekat kaunter makanan tu kan, tunjuk je kad ni. dia orang akan potong duit yang ada dalam kad ni. balance duit boleh refund balik dekat kaunter hadapan pintu masuk foodcourt. 


ha.. ni la dia rupanya stall Laksa tu..
rupa laksa nyonya kegemaran kami laki bini... ^__^

p/s : Tengah tercari² resepi nak buat laksa nonya ni.. banyak sangat jumpa resepi tapi tak tahu mana satu yang menepati citarasa. nanti kalau menjadi resepi kite tu, kite tepek dekat blog ni yee!

Monday, October 6, 2014

Resepi - Ayam Bakar

Assalamualaikum........
haiii awak semua..
hari ni kite nak share satu menu makanan yang mudah dan teramat senang nak buat. Bila dah ada anak ramai ni, kite kena budjet masa.. semua nak kena on time.. kalau tidak, terlambat la nak pergi kerja. hehehe....

jadi bab memasak ni pun, kena ikut budjet time. bila anak² semua mood baik, memasing boleh buat hal sendiri, boleh la si ibunya ni buat experiment dekat dapur, boleh masak juadah yang compicated. tapi sekiranya si kecik buat hal, asyik nak berkendung ke sana ke mari, maka juadah makan tengah hari adalah asal boleh aje .. heheeeeeee

ape menu tu? okey.... berasaskan ayam.. kite buat AYAM BAKAR! yeaaahh! saye sukaaaaa AYAM!! ^__^

Bahan²
Dada ayam secukupnya
Serbuk Cili Kasar
Mixed Herbs
sedikit garam


membuatnya :
gaulkan semua bahan dengan dada ayam.. pastu perapkan dalam peti ais. lagi lama lagi sedap tauu! sebab bahan² semua meresap baik punya dalam dada ayam tu. 
Then panggang dalam non split pan ataupun dengan panggang ajaib sampai masak.
siap!





kite letak minyak sikit.. kasi ada lemak,, hehheee!




p/s : Ayam panggang ni sedap tauu! sesuai sgt untuk mereka yang tengah berdiet.. mcm saye!......... Selamat Mencuba!!