Saturday, May 24, 2014

Gula Punca Kegemukkan ??

Assalamualaikum................
Sememangnya makan atau minum benda² manis memang menjadi amalan harian kite. Dalam masakan pun kengkadang kite letak gula untuk mennaikkan lagi rasa sesuatu masakan.. hehe ! Masak asam pedas Johor pun kalau tak letak gula, mau pijo lidah kepedasan.. kan! kan!

Sapa yang consume gula lebih? lelaki ke perempuan? Pada kite, sudah tentunya perempuan. sebab perempuan gilerkan dessert! kehkehh.. mcm kite la... semenjak mengandungkan Aufa, kite memang suka makan cheesecake kak bani. pastu, time mengandungkan Airis, kite giler makan cheesecake leleh. Sampai laaaa ni, asyik melantak cheesecake je. kalau takde cheesecake, ape² cake pun kite telan.. haha! obses kan?

Sampailah tahap ni, lemak kat badan dah hampir mencecah 70kg.. Seluar semua dah sendat kat pinggang.. baju uniform pun dah mengelembung kat perut. Time jalan pun terpaksa kempeskan perut, cover supaya tak nampak kebuncitan! kahkah Malu!!!

ini semua angkara dessert! sapa yang perlu disalahkan? Dessert! jahat punya dessert!!!

Dalam satu fakta [rasanya fakta la kot], 62% perempuan mengalami obesiti kerana gula! Yeaa! saya sokong fakta ini.


Bila kite lihat banner nie kan, terus lahir 1 idea untuk cabar diri sendiri. Cabaran 7 hari tanpa gula! fuyoooo! boleh ke? boleh ke kite menerusikan kehidupan seperti biasa tanpa dessert? tanpa nescafe? hahaaaa... kite cube yeee! 

P/S : Kite nak start cabaran 7 hari tanpa gula tu esok, maka hari nie kite pulun cheesecake mable puas²... kahakhh... perhhh sedapnye cheesecake!

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi datang ke blog ni. dan sudi-sudikan meninggalkan jejak korang kat sini. jika ada kelapangan kite tinggalkan jejak kite kat blog korang pulak nnti.

* sila guna perkataan yang molek² dan jangan emo² - Thanks*