Friday, August 23, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri

walaupun agak lambat, tapi i still nak ucapkan selamat menyambut hari raya kepada semua pembaca blog i nie. Mohon ampun dan maaf sekiranya selama i berblog nie, ada isu-isu yang berbangkit sehingga ada yang berkecil hati. sungguh i tak sengaja... hehehe

Sambutan Hari Raya tahun nie memang sangat meriah. Walaupun tiap² tahun kena beraya dekat rumah mak mertua. tapi kali nie amat meriah. Sebab mak mertua i masak nasi beriyani. hehee.. kalau tak asyik makan ketupat je kan. dah ler i nie tak berapa minat dengan ketupat nasi....

Pulak tu, bos suami sponser mercun! perhh malam raya tu memang kita orang kongker la satu taman dengan mercun. lagipun orang² taman kebanyakkan dah balik kampung. maka tinggal lah kita kita yang takde kampung nie berperang dengan mercun. heheheheee

dan yang paling syok nye tahun nie, suami beri duit raya! yeeehooo.. tahun pertama dia bagi duit raya. Temakasih bucuk! dan yang paling menyeronokkan, tahun nie, kami sekeluarga beraya dan bercuti makan angin! terima kasih bucuk sebab sponser hampir keseluruhan kos! sayang dia! muaaaah!











Tema Pink tahun nie yeeee.. baju ayah je tak tukar! recycle baju lama... Jimat!


Thursday, August 22, 2013

Aku Ingin Jadi Ibu Yang Lebih Baik

Sumber : Facebook

Haiiii Haii Haiii......
Selamat hari Raya kepada korang yang sudi singgah kat blog i. Walaupun lately, i jarang update cerita-cerita terbaru, tapi ada juga yang masih sudi menjengah blog i ni. Toceh Toceh! heheeeeee....

Life sebagai ibu, Isteri dan pekerja bukanlah sesuatu yang mudah. lebih² tugas sebagai ibu kepada 2 orang anak² yang aktif dan semakin membesar. Memerlukan tenaga yang super extra, Minda yang selalu berfikiran positif dan kesabaran yang amat tinggi.

Nama pun anak² kecil kan, apa yang mereka tahu, bermain, menyerak rumah, tidur makan. seronoknya jadi kanak² kan. Adakalanya tingkah laku dan percakapan mereka boleh mendatangkan kemarahan. adakalanya Soalan yang diajukan boleh buat kita terpingga-pingga nak jawab. heheheheeee... Kakak seringkali tanya soalan senang tapi i susah nak jawab. kalau lambat nak jawab dia marah. kalau dia marah, i pun tetiba jadi naik angin. haha! i memang seorang yang panas baran..!!

Sumber : Facebook

Tapi, selalunya, i akan pujuk anak i balik. i tak kan biarkan dia berkecil hati lebih dari 30 minit. walaupun puncanya dari sikap dan tingkah laku dia sendiri. I yang akan datang dekat dia, bertanya apa² dengan dia yang boleh buat dia bersuara. Sebabnya, dia takkan datang dekat kita bila dia tahu kita tengah marahkan dia. lebih² lagi bila dia dah dewasa dan boleh berfikir mana yang baik dan mana yang buruk.

Sebolehnya, i tak akan menjauhkan diri dengan anak i sekiranya i marah, walau marah macam manapun i, sebolehnya, i akan ada dekat dengan dia. supaya dia tak rasa tersisih, tak rasa keseorangan. Itu yang selalu buat bila berhadapan dengan kakak. 


Adakala percakapan dia buat i terasa hati, ada juga bila dia marah, keluar kata² yang agak tak elok untuk usia dia, adakalanya dia memberontak. Tapi sebolehnya, i akan sabarkan diri. Tidak sesekali i akan doakan perkara yang tidak elok untuk dia, tidak sesekali marahkan dia sehingga tidak boleh maafkan dia.  kerana dia anak i, anak yang i sayang. Sayang sampai hujung Nyawa! Muaaaaah!


Sayang anak-anak ibu ketat².......

Tuesday, August 20, 2013

Prosedur Pengambilan Anak Angkat - Part 2

Skarang dah tak pakai pampers! 


Kali nie i nak sambung tentang prosedur pengambilan anak angkat yang telah i lalui. Moga² pengalaman yang i kutip sepanjang pemohonan ini, dapat memberi sedikit sebanyak maklumat kepada mereka² yang berkenaan. Sharing is caring orang kata...

Prosedur pertama yang i beritahu korang pada entry lepas adalah mengenai laporan polis kan. pada korang yang baru je terjumpa blog tercomel i nie *wink comel jugaklah kan* boleh rujuk dekat entry ini kalau nak tahu lebih lanjut tentang laporan polis yang korang kena buat. 

http://rozietaraffar.blogspot.com/2013/07/prosedur-pengambilan-anak-angkat-part-i.html#

Okey, selepas ada laporan polis, i rasa selamat sikit la. bagaikan diduga, nenek kepada si Dania nie, datang rumah i, dia kata nak 'pinjam' Dania buat jalan². Pinjam Dania hokey. Mana tak mengamuk Suami i. Nasib baik lah, pada ketika tu, Suami ada. kalau takde, tak tahu lah i, dapat tengok semula Dania atau tidak. Ada berlaku sedikit salah faham dan pertelingkahan pada hari tersebut. Kemudian, Nenek Dania buat laporan polis, mengatakan yang i dan suami menculik Dania! Wow! nasib baik ada laporan polis yang menyelamatkan kami semua. Alhamdulillah.So, laporan polis amat penting kalau korang tak ada apa² surat penyerahan.

Prosedur ke-dua, Permohonan di Pejabat Pendaftaran Negara

Sebenarnya, tak perlu terus ke Jabatan kebajikan Masyarakat dulu untuk proses pengambilan anak angkat, kalau korang dah ada anak yang korang nak ambil anak angkat Korang boleh terus buat permohonan dekat Jabatan Pendaftan Negara yang berdekatan.  Ada 3 borang yang perlu korang isi. Borang perihal kanak-kanak, Ibu dan bapa Angkat, Borang Penyerahan yang perlu di isi oleh ibu bapa kandung kanak-kanak, dan Borang Penerimaan yang di isi oleh ibu bapa angkat.

Disebabkan i tak dapat hubungi ibu kandung Dania, Maka kes i akan dirujuk kepada Jabatan kebajikan Masyarakat. Sekiranya, i dapat mengisi Borang Penyerahan daripada ibu bapa kandung Dania, Kes i tidak akan di rujuk ke Jabatan Kebajikan Masyarakat, dan Keputusan pengambilan cuma 7 hari waktu bekerja. 

Dokumen yang korang kena sediakan masa nak submit borang permohonan tu ialah :

  • Surat beranak asal kanak-kanak dan mykid sekiranya ada (dania takde mykid, mama dia simpan kot)
  • Sijil Nikah Asal dan fotostat
  • Kad pengenalan Pemohon, Asal dan fotostat.
rasanye ni je kot. Nanti kalau ada penambahan, i akan update iyeee... oooyeeee lupa nak bagitahu, bagi pemohon yang telah berkahwin, sila pastikan usia perkahwinan korang melebihi 2 tahun tau. kalau tak, permohonan akan ditolak. selain daripada itu, usia kanak-kanak angkat mestilah melebihi 2 tahun dalam penjagaan korang.


Nanti i akan update lagi.... bye!