Tuesday, May 14, 2013

Bila Kakak Kena paksa buat keje sekolah

Pejam celik dah 5 bulan kakak sekolah. banyak peningkatan yang i dapat lihat pada dia. terutama dalam bab menghafal. kalau dulu asyik menghafal lagu aje kan. sekarang ni dah mula menghafal doa² harian dan juga Ayat-ayat lazim serta bermacam² jenis selawat.

seronok bila dia leka baca selawat kalau time bermain dengan anak patung dia. siap berbuai anak patung dia tahu. dia dodoikan anak patung dengan selawat! hahaha.. cute nye anak ibu nie.

sebelum makan, mesti dia ingatkan i, "ibu, jangan lupa baca doa". hehehe.. kalau dia nampak i tengah makan, dia mesti tanya, "ibu tak baca doa ekkk".. heheheheheeeeeeeeee Sebelum tidur mesti baca ayat² lazim. Surah Al-Fatihah, Surah Al-Ikhlas dan  Surah An-Nas. 

Aktiviti yang kakak suka adalah mewarna! sekarang ni dah tahu beberapa warna yang asas. tapi yang paling liat dia nak buat adalah kerja sekolah.! fuhhh! memang payah sikit nak suruh dia buat kerja sekolah. Macam² alasan. sakit mata lah, gatal sana lah, gatal sini lah. sampai ke tahap, mama kena pegang pensil dia. kalau tak mama yang pegang, kak Najwa  pula kena pegangkan. tapi kalau dengan i, i biasakan dia buat kerja sekolah dengan usaha sendiri. biarpun tak cantik, tak dapat bintang dari cikgu, asalkan hasil tulisan tu adalah dari usaha dia sendiri. sebab tu, setiap kali i yang handle kerja sekolah dia, memang Nenek dia bising. kata i nak dera anak. iskiskkk! takde la sampai nak mendera. i cuba nak dia berdisplin dan tahu tanggungjawab dari usia yang muda. 

yang sebenarnya, kakak memang pandai buat kerja sekolah, tapi memandangkan dia menjadi anak emas semua orang, itu yang menyebabkan dia besar kepala sikit. tapi apa pun, ibu bangga kakak dapat siapkan semua kerja sekolah kakak dengan sempurna. harap² tahun akan datang, kakak dapat buat kerja sekolah dengan bantuan yang minimum dari orang lain. 



Muka Moyok je bila kena marah dengan i, tapi tak pe bila kakak dah dewasa, kakak akan faham kenapa ibu marah kakak hari ini

Galaxy kesayangan i dah kondem! wahh!! tak boleh nak beronline bersosial macam biasa..

Monday, May 13, 2013

Burger Bakar Abang Burn

Assalamualaikum...
Haiiii... rindu dekat kite tak? hahaha.. kemain lama menyepi kan. semenjak kemaruk tonton cerita Faith the great doctor secara online. mood nak menulis blog down secara tiba² sebab nak cepat² nak tahu kesudahan cerita tu.. hahaha.. maybe korang akan cakap cerita tu dah lama. hah! memang kena mengaku pun cerita tu memang dah lama, tapi baru ni ada kesempatan nak layan. apa pun jalan ceritanya memang menyeronokkan sangat.

okey kita stop cerita korea tu ek.. i memang khusyuk bila tengok cerita korea ni. ok! ok! stop! kita cerita pula pasal makanan. kita cerita pasal fenomena Burger abg Burn. i pernah cerita kan pasal burger bakar yang i pernah makan dekat entry ini  http://rozietaraffar.blogspot.com/2013/01/jb-burger-bakar-taman-kota-masai.html tapi sayang kejap je dah tutup. mungkin disebabkan faktor menunggu burger bakar tu siap yang makan masa 30 minit. terus lingkup. isk isk kesian.

Tapi dengan Burger Bakar Abang Burn, fuhh! sekejap je dah siap., belum pun air yang i order sampai, burger premium yang i order dah siap. Daging Burger yang mampat tebal. memang mengenyangkan. terlepas juga la gian nak makan burger bakar setelah burger bakar dekat kota masai tu tutup. Pada hari tu, i order Abg Burn Premium Burger Bakar. rata-rata orang cakap, burger premium nie sedap sangat. tapi disebabkan pada ketika itu i tengah diet, so i makan dagingnya aje la.. so tak dapat la nak rasa dan bagi preview kat korang bezanya burger bakar biasa dengan burger bakar premium nie. heheh.. diet la sangat kan. Adik dan hubby i order menu baru Abang Burn iaitu Meatball Abang burn. kalau orang-orang Johor nie teringin nak makan Meatball dekat Ikea tu, boleh la cuba meatball abang burn. hehehe... rasanye tak tahu la sama ke tidak, tapi dari segi rupa macam sama..

Burger Bakar Abang Burn
Gerai No 1, Mewah Cafe
Today's Market,
Bandar Seri Alam, Masai Johor

Waktu Operasi : 5 pm - 12.30 am





i dah berjaya turunkan berat badan i, 4 kilogram. Suami i pun sama! sama² berlumba sapa dapat turunkan berat badan yang paling banyak! satu persaingan yang positif. hehehe