Wednesday, February 20, 2013

Resepi - Bubur Nasi Istimewa

Resepi lagi! oooyeeee! dalam mood untuk menghabiskan segala cerita dan gambar yang dah lama jadi draft. Hahaha... tahap kemalasan yang agak tinggi sejak akhir-akhir ini. resepi ini i jumpa dekat blog Sky's Blue Kitchen. i suka jenguk blog ni sebab gambar makanan dia sangat² menyelerakan. hahaha! pernah buat sekali, dan en suami kata sedap! anak² pun makan dengan penuh selera. ibu dia? ape pun sedap! hahaha!

Bahan-bahan
150 gm  Beras
100 gm  Isi daging - di potong Kecil²
100 gm  Isi Ayam - Di potong kecil²
Segengam udang kering - di rendam dan di tumbuk kasar
1 tbsp   Lobak cincang (yang ini i tak guna)
50gm    Labu - dipotong dadu
1.-2 Ulas   Bawang Merah - di hiris
3 Ulas Bawang Putih -  di hiris
2 Batang batang serai  - di titik - (yang ini i tak guna)
1/2 tbsp  Halia cincang
1 tsp perencah pati ayam
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Minyak Bijan

Cara Memasak 
Rebus daging hingga empuk dan ketepikan
Panaskan sedikit minyak, tumus bawang merah, bawang putih dan halia hingga terbit bau.
Kemudian, masukkan udang kering dan serai. Tumis sehingga udang kering sehingga kering
Masukkan ayam dan masak seketika
kemudian, masukkan lnak merah dan beras serta air secukupnya.
Masak seperti biasa. Tambah air jika perlu
setelah bubur masak masukkan daging dan labu. biarkan seketika
tambahkan minyak bijan, perencah pati ayam dan garam secukup rasa
tutup api dan hidangkan.








selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi datang ke blog ni. dan sudi-sudikan meninggalkan jejak korang kat sini. jika ada kelapangan kite tinggalkan jejak kite kat blog korang pulak nnti.

* sila guna perkataan yang molek² dan jangan emo² - Thanks*