Tuesday, October 29, 2013

i-City Shah Alam 2013

Kita sambung kisah percutian kami sekeluarga ke Kuala Lumpur pada hari raya hari tu ekk.. Waktu siang tu kita orang semua memang pulun habis main dekat Genting. Bila hari semakin petang, Semakin ramai lah orang dekt Genting tu, so semakin panjanglah kami semua berbaris untuk main sesuatu permainan. Suami i bukan boleh tengok orang ramai² sangat macam tu. Berangin satu badan lah jawabnye bila kena Q panjang. heheeee sudahnya kami semua ambil keputusan untuk turun ke bawah. Sampai dekat hotel pun dah nak malam.

Anak² dah sibuk nak pergi i-City. so, malamnye, kami semua pergi i-City. Wow! dah banyak perubahan. kalau dulu, i-City buka dekat bahagian depan je. tapi sekarang, bahagian depan tu, dia orang dah buka waterpark yang ada Tornado tu.. tapi waktu malam dia orang tak buka, so kite pergi taman dekat bahagian belakang yang banyak bunga² LED. Fun Fair pun dah berpindah kat belakang. dekat kawasan tu pun dah ada deretan rumah kedai. Syok lah dia orang fulus masuk hari² berkoyan² sebab orang memang ramai dekat i-City tu.

Masa ni, tempat parking tidak siap sepenuhnya, kita orang kena parking dekat tmpt jalan yang dia orang tambah batu untuk mengelakkan  tanah merah setepek dekat tayar kereta. kalau tidak silap i, parking tiket lebih kurang Rm6.00 sekali masuk. Dekat sini, ada jual macam² permainan lampu LED. I sambar 2 batang Star dan 1 batang Love. Setiap satu harga dia RM 5.00.. Murah! selalunya kalau pergi tempat² macam ni, kemain mahal nak mati barang² dia. 

Muhammad Aufa Tahqif yang sedap lena tidur pun boleh terjaga sebab seronok tgk lampu banyak. Kakak dia memang suka tgk lampu dari kecik. Tengok lampu traffic light pun dia suka.. kehkiehkehhhh...
















Kita orang tak jalan jauh pun. pusing² dekat situ² je.. sebab tenaga dah dikerah abis dekat Genting. Walaupun pun penat, dapat tengah muka anak² semua ceria dan gembira, ibu ayah pun senyum lebar...

Friday, October 25, 2013

Genting Highland 2013

Nak cerita kat korang pasal percutian kami sekeluarga pada hari raya hari tu. ^___^ agak lambat.. tapi tak pe kan.. sebab ini adalah kali pertama kami semua dapat pergi bercuti bersama²... kita orang bertolak dari Mersing pada hari raya ke-2 dengan 2 biji kereta.. heeee.. sebab yang pergi tu tak muat nak sumbat dalam 1 kete suami i. So terpaksa i drive kete kancil kesayangan tu ke Genting! Fuyooooo.. ramai yang tak percaya, bahawa kereta kancil i tu boleh bergerak jalan jauh.. hahaaaa.. 

Kita orang Check In dengan hotel berdekatan Ampang Point Area. Perjalanan memakan masa 8 Jam. Cehh! en suami kalau bawa kereta memang macam siput hahaha.. dia kata biar lambat asalkan selamat. Ceh! kalau i jadi Mandor.. 5 jam boleh sampai KL. Tapi nak buat camne.. Takut jugak kang ada sama AES menyusul balik rumah.. hahahaa!

Destinasi pertama yang kita orang pergi adalah GENTING HIGHLAND! Wow!! excited! memang dah lama giler tak pergi Genting nie. Masing² semangat berkobar² specially anak² lah kan. Tapi Ibu dia pun excited jugak sebenarnya. Dalam kotak pemikiran, nak naik semua permainan yang ada walaupun ketika tu, i tahu i mengandung. heheeeeee...

Membuatkan i lebih teruja, bila Kancil i tu mampu bawa seramai 4 orang hingga ke Awana Genting Resort. kahkahakahh... tapi memang agak semput lah. Tapi Alhamdulillah, i manage bawa kete tu sampai ke Awana dengan jayanya....

Kami semua adalah orang pertama yang sampai dekat Awana Skyway nie. rupanya dia orang buka pukul 10.00 Pagi. Adik kata naik kete kebel nie mengerikan.. cehhe! i okey je naik. takde rasa seram pun. Seronok lagi adalah. Anak² pun tak rasa gayat. Suasana dekat Genting sekarang dah tak berapa nak sejuk. tambahan pula time cuti² nie, orang ramai, so baju sejuk yang kita orang bawa semua takde function. 
















Penat and seronok yang amat sngt! Suami pun berani naik Spiderman dengan rela hati. kahkaakhhhhh.. sebenarnya en suami nie gayat. Tapi well done sayang! sebab berani naik walaupun macam² benda dia maki! kahkahakahhh



Wednesday, October 23, 2013

Ulangtahun perkahwinan ke 3

Alhamdulillah, Semalam merupakan ulangtahun perkahwinan i dengan suami yang ke 3. Sepanjang 3 tahun kawin nie, banyak cabarannya. Pernah terbaca, bahawa 5 tahun pertama nie merupakan waktu yang sukar dalam perkahwinan. Memang i akui, banyak benda yang berlaku, banyak benda yang kami berselisih faham, banyak benda yang kami anggap perkara remah sedangkan satu pihak lagi anggap ia adalah perkara penting. Bab gaduh tu memang selalu. hahaaa! i memang kaki gaduh! Tapi nasib baik suami bukan jenis kaki gaduh.  Tapi kadang² bila dah lama tak gaduh, dia pulak yang cara bahan untuk gaduh. 

Apa pun, i harap perkahwinan nie berpanjangan hendaknya. Bertambah bahagia dengan kehadiran baby girl tak lama lagi. heheh! biarlah orang kata anak berderet. i tak kisah! yang penting, kami bahagia!


Hadiah kejutan daripada suami, siap pakai posmen hantar dekat tempat kerja i. Thanks Sayang!!  sepanjang 3 tahun nie, dia tak pernah lupa tarikh ni. heheee

Tuesday, October 22, 2013

Baby Girl Untuk Kakak

Seperti yang dijangka oleh Nur Iman Dania, akhirnya termakbul la permintaan dia nak dapat adik perempuan. Alhamdullliah, hari tu, pergi scan Doktor Aida sahkan i mengandung anak perempuan..Yeaaahh! ibu pun suka! boleh beli baju cantik² warna pink. kihekihh... Untuk adik Aufa, adik boleh geng dengan ayah ye.. boleh main tembak² dengan ayah.. and one more thing, dah tak boleh panggil adik lagi nie, nak kena biasakan panggil abang. hehehe! tapi budak Aufa nie, kalau kita jerit² panggil adik! adik! bukan dia layan pun. Kalau kita panggil Aufa baru dia layan.. hehehehe

Tapi doktor Aida tu kata, Uri i masih di bawah. Buat masa ni, jika tiada pendarahan, maka ianya berada di tahap selamat. sekiranya berlaku pendarahan, disarankan untuk terus ke hospital berdekatan. Dari pembacaan i di google, bila uri berada di bawah, ia ada 4 tahap. tahap pertama dan ke dua, si ibu masih berpeluang untuk bersalin secara normal, kerana uri tidak menutupi jalan baby keluar. Tahap 3 dan ke 4, kebiasaannya, uri menutup terus laluan keluar dan kebanyakkan ibu yang mengalami tahap ni, akan bersalin secara pembedahan.

Apa yang di sarankan oleh kawan² i, banyakkan berdoa dan bercakap dengan baby, supaya baby dapat gerakkan uri tu naik ke atas. Mudah²an, i dapat bersalin secara normal. Biar sakit nak bersalin daripada tanggung sakit selepas bersalin. jika la i ditakdirkan kena bersalin secara bedah. Macam mana lah i nak uruskan anak² i yang lagi 2 orang tu. For sure la i tak dapat nak renyah² uruskan mereka kan...! arhhh ruginya kalau i biarkan masa kecil mereka di uruskan oleh orang lain. Tak Mo! Tak Mo!






Tak lama lagi, baby duduk kat tengah².... I am Happy! Very Happy! Alhamudlillah! dan Esok hari Ulangtahun Perkahwinan i yang ke 3 tahun!!

Friday, October 11, 2013

Tips Air Cond - Menetapkan Suhu Yang Sesuai

Kemarin I pergi Samsung Product Training dekat Hotel Paragon Di Johor Bahru. Kali ni Samsung nak training semua dealer pasal Home Appliances! selalunya kalau pergi product training ni mesti balik² product AV (Audio Video) je..

Banyak² perkara yang i belajar semalam, point yang nak share dengan korang semua adalah mengenai suhu Air-cond. Untuk kita yang bukan pakai air cond Inverter, ada kaedah untuk kita menjimatkan elektrik untuk penggunaan Air cond. Caranya adalah menetapkan suhu yang bersesuaian.






I kalau pakai air-cond, Suka sangat set suhu paling rendah 16oC. Sebab nak sejuk cepat. Tapi dengan cara ini lah yang menyebabkan Bil eletrik rumah i mesti lebih dari Rm 100 setiap bulan. keihkehkhhh.. Tapi sejak semalam i dah kurangkan suhu kepada paras normal iaitu 24oC je..

Trainner tu cakap, Sebenarnya suhu sejuk yang normal bagi bilik adalah di antara 22oC hingga 24oC. Jika kita set suhu ke 16oC. Compressor  Air cond akan kerap berkerja untuk mengekalkan bilik di paras 16oC. Selagi suhu bilik tidak mencapai suhu yang telah di tetapkan , selagi itulah compressor akan berkerja dan mereka bekerja bukan pakai air ye kengkawan. dia orang berkerja guna elektrik. hehehe

Tahu tak keadaaan macam mana suhu 16oC ni? kata Trainner tu, Suhu 16oC nie sejuk dia umpama kite berada di Genting Highland dalam keadaan Kabus yang tebal dan ada angin bertuip! Pernah rasa tak? Pernah pergi Genting Highland dengan keadaan Kabus yang tebal? I pernah alaminya ketika bercuti hari raya hari tu. memang sejuk yang amat.

Suhu 24oC pula umpama Suhu waktu pagi selepas hujan lebat. haha! suhu sebegini pun kadang² buat kita nak tarik selimut semula, tak moh bangun pergi kerja kan kan? Selalunya selepas hujan, mesti kita tak nak mandi guna air paip sebab kesejukkan, mesti nak guna air panas kan? So macam tu la perbandingan yang di ajar oleh trainner tu.

Semenjak guna suhu Air Cond 24oC ni, bila set ke 22oC i rasa macam dekat kutub utara selatan sejuknya.. hehehee.... moga² selepas ini, bil elektrik akan ada sedikit penurunan... 

Monday, September 30, 2013

Product Review - Dermagic Simply Siti

Sebelum ini, i adalah penguna tegar product olay. tapi i consume dia punya pencuci dengan  day cream je. bukan complete set. Suatu hari Beauty Consultant tempat kerja i nie, dia promote product Simply Siti. hahaha.. Untungnye ada beauty Consultant dekat kedai letrik nie kan. 

Kawan i nie suka promote barang² yang dia beli, then bila dia tepek gambar traveling pack produk Simply Siti yang murah, siap dengan mask sekali. i pun terpengaruh. Harga Traveling Pack tu Rm 29.90 Jee. Kawan i beli dekat Watson.

Bila dapat dekat tangan takde la pulak Mask tu. Rupanya mask tu kena beli berasingan. Cehh! tertipu Tipah! I dah cuba pakai Simply Siti ni lebih 3 minggu. Pakai sikit² sebab nama pun traveling pack kan. Cenonet je barang dia. Memang bessst! sangat pakai SS nie. Yang part paling best dia punya toner dan Moisturise cream.. Dia buat kulit kita rasa segar dan sejuk macam kite tepek air batu. dengan adanya kesan sejuk tu, maka dan letak foundation pun senang. Pori² cepat tertutup, membuatkan kulit kita nampak halus. Pakai Foundation pun tak payah banyak². sikit je dah boleh menutup kulit. Bedak pun tak payah pakai banyak. So, kita boleh berjimat dekat situ. Lagi satu, tak adalah effect wayang Cina 'peekgee' dekat muka kita gara² nak tutup cela dan pori²..

Traveling pack nie pun dah nak abis, sesungguhnya berharap dapat terjumpa economic pack macam yang Olay selalu buat. Ada pencuci muka siap dengan Cream. Kawan i ada jumpa. iskkk! asyik dia je jumpa. harap² pas nie kalau i pergi Watson ke Guardian ke, terjumpa la economic pack nie.. Harap²...


Ni gambar yang kawan i promote, sengaja letak mask n bb cream dekat situ







Lepas nie i jadi pengguna tegar Simply Siti pulak. Apa salahnye kite up kan sikit Produk anak tempatan. orang Melayu pulak tu kan?  Asyik consume product luar negara & produk orang cina je.....

Kawan Baru Aufa & Dania

Source : Pinterest

Bagi mereka yang belum tahu, i sekarang pregant lagi... yeaaaa! tak lama lagi, Dania dan Aufa ada kawan baru. Kawan untuk gaduh, kawan untuk bermain, kawan untuk berebut mainan, kawan untuk menyerak! waaa weeeiii! mesti anak² rasa seronok! 

Mak i kata, nanti tak boleh nak handle. Tapi i percaya, Inn Sya Allah.. Semoga dipermudahkan segala urusan. Alhamdulillah semenjak tahu pregant, tak ada alahan yang teruk sampai tak boleh nak buat kerja. Pernah sekali tu, kena serangan batuk. tapi sekejap je. Alahan takde selera makan pun tak lama. Yang mengelikan hati, I tak berminat nak makan ayam. hahha! AYAM  tahu! sememangnya, sebelum mengandung dulu, i memang hantu ayam. lebih² lagi ayam goreng!

Yang membahagiakan i, pada bulan puasa hari tu, I dapat berpuasa sebulan penuh dengan jayanya untuk pertama kali dalam hidup i. hehehehe.. Pertama Kali yeeeee.... sekarang baby dah 5 bulan. Bulan depan dan boleh scan untuk tahu jantina lelaki ke perempuan. yeaaa yeaaa! i dan suami tak sabar nak tahu. Tapi Nur Iman Dania kata dia nak baby perempuan. tak nak baby lelaki. hahaha! mesti dia tension asyik kena mengalah je dengan Aufa.

Aufa pulak suka tepuk² perut i. dan yang paling banyak ragam adalah si aufa. asyik nak berkepit dekat kaki i. Mungkin ini dikatakan pembawakan.. dulu masa mengandungkan Aufa, Dania yang bertepek dengan i. Maka lahirlah baby lelaki. Kalau Aufa bertepek dengan i, Mungkin yang bakal lahir nanti Baby perempuan. I suka! i suka!

disebabkan ini adalah pregancy yang terakhir *perhaps! ahahaa* maka ibu ayah nie berebut nak beri nama untuk baby. En suami kata, dia tak pernah berpeluang untuk namakan baby. Tapi kan sayang.. Nanti kalau sayang bagi nama, entah² ape nama je sayang bagi! so no! no! no! Sebab ibu dah ada nama! keihkeheihhhhh....


Hadiah Hari Jadi Dania - 4 Tahun


Nak tunjuk dengan korang, hadiah-hadiah yang Nur Iman Dania dapat sempena hari jadi dia yang ke 4 tahun.Mekasih, Hadiah dari Agee jee i lupa nak amik gambar. Hahhaaa... Sorry Agee!


Ini Kotak Jewelery Hello Kitty, Asha yang bagi

Ibu Tumpang letak Brooch ibu yee kakak!
Sebenarnya ni hadiah Hari jadi in Advance kepada Muhammad Aufa Tahqif. Tapi I bagi kakak Je la, sebab nak ajar dia menambung!
 
Ini Hadiah Permintaan Khusus dari kakak. Dia kata nak mainan doctor².. dah tak nak jadi polis, nak jadi doktor pulak makcik nie

Banyak² hadiah nie, yang paling i suka adalah tabung Messi tu. heheehehe! i memang suka menabung duit syiling. Nampak gayanya, kakak pun dah ikut jejak langkah i. Bila dah dapat tabung ni, terus dia duk diam² dalam bilik pastu dia keluarkan semua duit syiling dalam tabung 1 Malaysia i, then dia masukkan dalam tabung dia. Wah!! melopong i sebab dalam tabung i dah takde duit.

Sejak dari tu, pantang nampak duit syiling bersepah dekat rumah, dia akan kutip pastu dia masukkan dalam tabung dia. kalau i bagi duit syiling suruh masukkan dalam tabung, dia akan tanya, nak masuk tabung ibu ke tabung nia? Kalau i cakap tabung ibu, dia suruh i tutup mata, pastu dia masukkan dalam tabung dia jugak! hahahahahaa! pandai ekk anak ibu dan bergurau dengan ibu!

Pssssst! tu cadar baru i, Cantik tak? i suka suka suka!

Saturday, September 28, 2013

Happy Birthday Nur Iman Dania - 4 Tahun

Assalamualaikum

31 Ogos hari tu merupakan hari jadi kakak. Yea yeee i tahu entry ni boleh dikatakan agak basi. Tapi ape boleh buat. semangat kemalasan tu membuak² dalam diri i. hahahhaaaa.......

Sempena menyambut hari jadi kakak, adik² i semua balik kampung. yang dimaksudkan 'kampung' tu adalah rumah mak i la.. bukan kampung kat mersing tu. hehehe... lagipun cuti panjangkan waktu tu. Walaupun tak besar mana pun i buat majlis hari jadi kakak nie, tapi memang meriah lah. 

Hajat sebenarnya nak buat besar sikit, nak panggil kengkawan sekolah dia, cikgu² dia, tapi  waktu tu Ibu atie yang merangkap ketua majlis tak ada, so kita buat ala kadar je la yeee.. Tahun depan lah, ibu buat besar sikit macam adik yeee kakak!

Budak Nur Iman Dania nie, ape pun tak kisah. asalkan ada Kek dan lilin untuk dia tiup. kira dah suka sangat lah dia. heheheee

Dah besar dah anak ibu, dah pandai mandi sendiri, pakai baju sendiri, sikat rambut sendiri. Pergi toilet sendiri, semua sendiri. Pandai anak ibu berdikari. Mulut pun berceloteh jeee, tak pandai nak diam sekejap. macam² nak tanya, macam² nak tahu, Macam² benda nak bergosip.

Semoga Nur Iman Dania menjadi anak yang solehah dan menjadi kebanggaan Ibu Ayah dan Mama Papa okey!

Kek disponser oleh Amarlisa Rafar..  Thansk Asha




Semua budak kecik nie anak kami yeee!





Baju dari padini, Asha beli.. hahaa asha kan kaya !

Acu

 Andaikata mama dia terbaca dan terjumpa entry ni, i ucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kerana melahirkan dan memberikan saya anak yang cukup cerdik dan cantik ni...