Thursday, August 16, 2012

:: Resepi - Chocolate Crunchy ::

mood untuk berhari raya semakin membuak² kan.. bagi kaum wanita, tak sah kalau raya tak buat kuih. Masa macam ini lah, nak tunjuk skill. bagi Anak dara nak tunjuk skill kat bakal Suami. mana yang dah kawin, nak tunjuk skill membuat kuih dekat suami, anak² dan jugak mertua! haaaa.... baru la lengkap pakej sebagai perempuan kan?

oleh kerana i terlalu taksub menjahit pada tahun ini, rasa macam tak de masa nak uli-uli tepung ni. ingatkan nak serah tugas pada mak i. tapi sedaya upaya jugak i cuba nak hasil satu jenis kuih. InsyaAllah. kite tunggu aje la hari raya nanti yeee...

okey, hari ini i nak share 1 resipi yang cukup mudah dan simple lagi sedap mak datuk pada korang semua.  nama dia Chocolate crunchy! wahhh.. kemain sedap bunyi dia kan...

Bahan-Bahan
1 Mangkuk Bertih Beras - 
Coklat Masakan secukupnya
Mangkuk kertas yang comel²

Cara Membuatnya
Coklat Masakan tu cairkan dengan menggunakan mircowave. kalau tak de microwave boleh guna teknik double boiler. then bila dah cair, tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi bertih beras. Gaul sehingga coklat sebati dengan bertih beras. selepas itu, masukkan kedalam mangkuk kertas dan sejukan. Siap!



















 selamat mencuba!

6 comments:

  1. boleh bt tuk raye ni nanti..

    ReplyDelete
  2. as'salam, nak tny skit. kalau nak masukkan chocolate dalam mircoware.. berapa lame yee? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haiii awak...
      kalau tak silap kite lah kan..
      10 minit ..tempreture set dkt defrose

      Delete
  3. Coklat panas2 trus masuk bertih beras ke? Xlemau ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha kena coklat panas.. kalau coklat tu sejuk nnti dah jadi beku.. tak boleh nak gaul ngan bertih beras lagi..
      so far sye buat tak lemau..

      Delete

Terima kasih kerana sudi datang ke blog ni. dan sudi-sudikan meninggalkan jejak korang kat sini. jika ada kelapangan kite tinggalkan jejak kite kat blog korang pulak nnti.

* sila guna perkataan yang molek² dan jangan emo² - Thanks*