Sunday, August 12, 2012

:: Berat Cuma Naik 200 gram ::

pening kepala bila mengenangkan anak bujang i nie. susah sangat nak naik berat badan. berat badan ibu dia aje tak boleh nak kawal kenaikkan nye.. hahaaa! rasa macam nak derma aje lemak² i ni pada dia. masa check-up yang ke 7 bulan. Berat badan Aufa cuma naik 200 gram. kurang 100gram daripada sebelum nya. semakin hampir pada garisan kuning.

Adakah hidung kami sama? hehee


Sebelum ni, i bagi dia minum susu lectogen. ingatkan salah susu, so i tukarkan susu Enfapro. mengikut sejarah anak² kawan i, semua anak dia orang montel² bila minum susu Enfa ni. tapi tak de effect pun kat aufa. Nurse tu kata aufa nie jaga badan.

makan kuat, minum susu pun kuat. cuma masalah dia adalah susah nak tidur siang. Nurse tu kata mungkin aufa nie hyperactive. tapi disebabkan dia kecik lagi, so dia tak dapat nak detect betul ke tidak. kalau nak dilihat pada pipi, ada sedikit kenaikkan gebunya. heheeeeee.. pastu mengah jugak la kalau nak dukung dia pasal badan dia "taf" macam ayah dia.. haaaa....

ke i yang salah tengok meter timbang tu.?? tapi dah dua kali i timbang si aufa nie. tapi still lagi jarum penimbang tu dekat 6.6Kg. so ape nak buat ni. tak kan nak biarkan macam tu aje.


i decide tak tukar balik susu dia. buat membazir aje beli mahal² tapi tak de effect. makin turun adalah. ramai orang cakap, as long dia sihat dan berselera makan, itu tandanya dia sihat. yesss! anak i memang sihat, so i nekad untuk tukar susu yang asal. boleh jimat sikit. kan kan?

Tapi bila tukar balik susu lactogen, Si aufa ada masalah sembelit pulak.. nak tak nak kena juga continue susu Enfa tu.. ape nak buat kan. ibu dengan ayah kena kerja kuat la lepas nie.. ^__^

Next Appointment pada bulan september 2012. so hopefully, berat dia tidak terkena pada line kuning tu.





ada petua tak nak kongsi dengan i, untuk tambah berat badan si bujang ni. ataupun petua nak bagi dia tidur siang yang lena... boleh la kongsi dengan i.. 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi datang ke blog ni. dan sudi-sudikan meninggalkan jejak korang kat sini. jika ada kelapangan kite tinggalkan jejak kite kat blog korang pulak nnti.

* sila guna perkataan yang molek² dan jangan emo² - Thanks*