Sunday, July 29, 2012

:: Pupuk Minat Membaca ::

salah satu hobi i adalah membaca. dan i pupuk minat membaca ni pada anak dara i Nur Iman Dania. i nak dia pun mempunyai minat untuk membaca. Alhamdulillah, dia sekarang memang suka dengan buku. walaupun hanya untuk conteng². hahaha.. Masa i pregnant dulu, sebelum tidur i akan membaca majalah, so dengan tidak langsung, Nur Iman Dania pun terikut² dengan sikap i tu sehingga kini. dia akan ambil buku cerita yang ada gambar kantun, then dia akan baca sekejap pastu dia mintak pensil then dia conteng² buku tu. tapi tak pe la, asalkan dia minat pada buku.

bahan bacaan yang i suka baca adalah majalah. dulu, sebelum ada anak, i suka baca novel. Novel kesayangan i adalah kesinambungan perjalanan Laksamana Sunan. heeeee.. tau tak?? tau kan..... sekarang ni, amat payahlah kalau nak baca novel. so, i beralih pada majalah. Majalah yang i suka baca adalah yang berunsurkan kesihatan dan keibubapaan. iye la sekarang kan dah jadi ibu. so melalui majalah, i dapat belajar benda² baru mengenai dunia kanak².

Sejak dari sekolah lagi, i memang tak berapa nak minat beli majalah hiburan. majalah yang berkenaan gosip² artis ni. majalah pertama yang i kumpul adalah majalah remaja. i start kumpul majalah masa umur i 14 tahun. mase tu i dah kerja part time. so, memang tak ada masalah untuk membeli majalah.

Membaca ni sebenarnya menambahkan ilmu pengetahuan. proses pembelajaran sebenarnya tidak akan berhenti, selagi kita hidup kita akan terus belajar. sama ada melalui pengalaman sendiri, pengalaman orang lain mahupun dengan membaca.

dan sebagai ibubapa, kita harus tanamkan minat membaca dikalangan anak² kita. kalau dulu kita beli majalah ataupun buku, sekarang ni, dengan kehebatan ICT, minat membaca boleh dipupuk melalui bahan bacaan di gadget. namun pantauan penuh daripada ibubapa amat² lah diperlukan. bahan bacaan online ni, kadangkala boleh menimbulkan masalah lain pulak. 

Majalah ni i dapat percuma sejak lahirkan Aufa.


Hadiah daripada Amarlisa Rafar







Masak-Masak






so, ape ye bahan bacaan yang korang suka baca. boleh la share dengan i..

Tuesday, July 17, 2012

:: Mari Kita Memerangi LEMAK ::

bila cerita bab lemak ni, terbayang dalam fikirkan i gulai lemak cili padi. itu adalah salah satu daripada lauk pauk yang i minat teramat sangat. tak kisah lah lemak cili pada ayam ke, lemak cili pada ikan ke, lemak cili pada ketam ke.. semua i suka.. bila cerita mengenai makanan yang sedap², secara automatiknya, perut yang kenyang bertukar menjadi lapar. heheheeeeee...


Source : Google

Disebabkan keletihan berkerja 2 minggu berturut² selama 12 jam sehari tanpa cuti *amboi kemain rajin kan? kan?* membuatkan selera makan i bertambah² membuak². seriusly!! balik kerja pukul 10 malam tu, gerenti i akan cari makanan. bukan untuk alas perut, tapi untuk mengenyangkan perut. kalau korang nak tahu, i akan cari nasi! i ulangi i makan NASI pukul 10 malam. hahahaaaa gelak kan i cepat! so, as a result, perut i semakin membuncit mengalah orang pregant. someday, anak i Nur Iman Dania boleh tanya kat i. " Ibu, perut ibu ada ape? "" haaaaa... payah pulak nak menjawab. i jawab " Ada Nur Iman Dania ". dia balas " Eh tak la ibu, Ada Ufa Tahqif".. See! bertapa buruknya penampilan sekiranya perut lebih maju kehadapan.

dek kerana perut yang membuncit, tshirt kerja semua menjadi sendat. dan sekarang i phobia kalau nak pergi timbang berat badan.

Oleh kerana kesedaran dah menapak ke dalam hati i, i tekad untuk menguruskan perut dan mencapai BMI yang normal. dan i terbaca artikal bagaimana untuk mencantas lemak dalam majalah Rapi Keluaran 15 Febuari 2011. kalau korang nak tahu, i mengumpul majalah Rapi dari 2nd keluaran. hahaaa fanatik kan? kan? i memang minat pada majalah yang berunsurkan kesihatan. i yang baik hati ini nak kongsi artikal ini dengan korang.



beberapa perkara yang perlu  kita lakukan utuk mencantas lemak dalam tubuh badan :

Diet Seimbang.
kebanyakkan majalah akan bagitahu, kalau nak sihat kena amalkan diet seimbang. maknanya diet seimbang ni memang penting. ape yang dimaksudkan dengan diet seimbang? Majalah rapi ni kata " makanan yang diambil mestilah mengandungi protein, lemak, karbohidrat dan serat secukupnya. diet yang ketat hanya akan melambatkan metabolisme sehingga 30%.

makan sedikit tapi kerap.
kita syorkan makan antara 5-6 kali sehari dengan JUMLAH yang kecil. hahahaa... ape korang ingat makan sepenuh pinggan sekali makan? jumlah yang kecil akan membuatkan tubuh kita membakar 20 kalori tambahan. tidak mengambil makanan selama 4 jam membuatkan tubuh anda lambat membakar kalori.

Perhatikan Protein.
Protien lebih lambat untuk dicernakan berbanding karbohidrat dan lemak. so, kalau rasa nak tahan lapar dengan lebih lama, boleh ambil protein. seperti ayam, telur, dan Udang.

Perbanyakkan Serat.
Makanan yang tinggi serat mengandugi sedikit kalori. serat membuatkan kita mengunyah dengan lebih lama dan kita akan lebih cepat kenyang.

Kurangkan Pengambilan Garam
garam dikatakan sebagai salah satu penyebab gemuk. tetapi sebenarnya garam diperlukan oleh badan untuk tekanan darah, fungsi otot dan penyerapan nutrisi penting. ambil dengan berpada².

Perbanyakkan Senaman
Lakukan senaman untuk perbentukan tubuh. Umpamanya latihan beban untuk pembakaran kalori. otot² badan juga terbentuk, semakin banak otot badan terbentuk semakin banyak kalori terbakar.


tak mo perut nie!! sapa nak pinjam perut i..

Tuesday, July 10, 2012

:: Menutup Aib Ibu Bapa tanggungjawab Seorang Anak ::



Assalamualaikum kawan-kawan pada pembaca blog i. terlintas i untuk berbicara tentang aib ibu bapa ni setelah menyaksikan ape yang tidak sepatutnya berlaku. niat i sebenarnya bukan nak mengumpat, tetapi untuk dijadikan pengajaran untuk diri i dan jugak diri korang semua.

setiap manusia mempunyai baik dan buruk dalam diri sendiri. bergitu juga dengan ibu bapa kita. betul tak? dan yang lebih tahu tentang keburukan tentang ibu bapa adalah anak-anak. sebabnya anak-anak yang tinggal serumah dengan mereka. 

so, ape yang korang dapat dengan menjaja tentang keburukan ibu bapa korang? nothing kan? boleh ke dengan menjaga tentang keburukan mereka, hidup korang akan lebih bahagia? boleh buat duit lebih? apa yang korang dapat adalah lebih dosa! kan tak pasal² dapat dosa free.

Jika ibu bapa korang tu memegang title single parent. pastu dah  tiba masanya mereka menemukan jodoh baru, sebagai anak apelah salahnya mendoakan kebahagiaan ibu bapa korang. dan nak ingatkan disini, tidak semua ibu bapa TIRI tu, memandang harta benda dan wang ringgit. yee tidak semua. tidak dinafikan ada segelintir orang akan berkahwin kerana harta. tapi jika orang baru tu menjaga ibu bapa kita dengan baik, ape salahnya berkongsi kekayaan itu dengan orang baru tu kan? tapi kalau orang baru tu asyik mengikis harta benda dan mengabaikan ibu atau bapa kita, haaa tu baru memerlukan tindakan segera.!

dalam hal berkahwin baru, ade segelintir anak-anak yang menentang keras. kononya orang yang ibu atau bapa mereka nak kawin tu sebenarnya hanya nak mengikis harta yang mereka ada. kalau situasi ibu atau bapa mereka tu berharta tu i tak kisah sangat. ada juga situasi di mana ibu atau bapa mereka tu "berharta la sangat". bagi mereka yang menghadapi situasi sebergini, fikirkan la demi kebahagiaan ibu bapa korang, jangan asyik fikir pasal harta yang seberapa tu. 

Doa itu kan merupakan senjata orang mukmin. so, apa kata bagi anak² yang berhadapan dengan situasi sebergini Doa pada YANG SATU, diberikan kebahagiaan kepada orang tua kita. seperti mana mereka memberikan kebahagiaan kepada kita. Amin!





pic credit to :  http://atikaahmadiah.blogspot.com/


Pada pendapat i, kita boleh bercerita tentang ape yang kita tidak puas hati dengan ibubapa kita hanya dengan adik beradik kita sahaja. even dengan pasangan kita pun, jangan cerita tentang keburukan ibu bapa kita. Percaya la, ia lebih selamat!

Sunday, July 8, 2012

:: Cerita Dania - Bakal Peserta MasterChef Junior ::

i memang minat tonton cerita yang berkenaan dengan makanan, seperti Chew.com, Masterchef, Buffetlicous di channel 5. banyak lagi la. asal ada cerita pasal makanan, memang favorite i. i selalu singgah blog yang ada cerita pasal makanan. lebih² lagi bila gambar makanan tu semua cantik² dan mengundang rasa lapar walaupun baru aje kejap tadi i makan. See! lahap betul kan i. tapi sekarang ni, rasa pening, bila perut dah maju kehadapan walhal takde baby pun melainkan lemak yang terkumpul. MasyaAllah.




bila i memasak kat dapur, Nur Iman Dania memang ringgan tulang. selalu membantu la sangat i buat kerja. kengkadang terjerit terpekik i bila barang masakan i bersepah kat lantai. pulak tu dia berani pegang pisau! waddduuhhhhh! kengkadang terlepas pandang jugak i dibuatnya.





semasa pergi Ikea ari tu, i terjumpa set dapur yang sangat comel. secomel Nur Iman Dania. terasa gatal aje tangan ni nak tenyek credit card. tapi nasib baik mas tu bucuk ada, kalau tak dah selamat set dapur tu kat rumah i. tapi ada baiknye jugak. kalau tidak dah sah² bulan ini, i pening kepala tengok amount dekat bil credit card i. boleh mengudang rasa marah! see! i memang suka marah walaupun itu silap i. T__T.


ini la set dapur yang i excited nak beli



Tak dapat beli, dpt gambar pun hokey la ek kakak!




Suka tau amik gambar konon² kandid.
Ikut Acu dia la nie!

Terasa terkilan sebab masih tak tak berkesempatan untuk menjamah Meatball ikea!

:: Kisah Aufa - Buaian ::

Muhammad Aufa Tahqif, selain susah nak tidur siang, budak kecik ni memerlukan buaian untuk tidur. maybe salah i la sebab dah biasakan dia tidur berbuai. sebenarnya itu memudahkan i. memudahkan bagi orang yang menjaga nya. dia memang lena tidur berbuai. lebih² lagi bila tidur malam. kengkadang tu, sampai ke pagi i biarkan dia tidur berbuai. hahaha!! see! jahat kan i...

kengkadang tu, kalau terlampau penat, memang i tak sengaja membiarkan dia dalam buai. kengkadang dia pun rasa happy kat dalam tu. kalau dia tak happy mesti dia dah nangis kan?? bila dia senyap aje tu, maknanya dia happy la tu..

bila bercerita mengenai buaian ini, ramai yang suggestkan, jangan biasakan anak kita tidur berbuai. banyak keburukkan dia terutama sekali bila kita nak berjalan jauh atau bertandang ke rumah orang. itu memang aku setuju. tapi i tak selalu bertandang ke rumah orang, bab berjalan tu yang i rasa sakit sikit nak bawak Aufa. pernah sekali tu, i terpaksa pergi KL untuk satu urusan. pilihan ditangan i, sama ada nak angkut si Aufa ni atau tinggalkan di rumah ibu mertua i. memang hati berbelah bagi. ape yang bermain dekat kepala i ni, kalau dia buat perangai dalam kereta. perjalanan dah la jauh. so, i decide, walauapapun terjadi, anak i biarlah dekat dengan i. i Tawakal aje angkut si Aufa ni.

bagaikan diduga, belum sampai KL lagi, dia dah mula merengek!! waduuuhhhh.. tapi nasib baiklah i bertolak waktu malam, so boleh jugak la ditepuk² suruh dia tidur balik. bila dah tengahhari, dia dah mula tak selesa duduk dalam kereta. pulak tu cuaca MasyaAllah panas nak mampus! Aufa dah start menangis! menangis! dan menangis! bagi susu tak mau! bagi makan tak mau! "" Ibu!, i need my Buai". hahaaaaa... itu kalau dia pandai cakaplah kan.. 

dikendung, dibedung pun tak jalan. last² i mintak tolong kakak i pujuk. Nasib baik dia suka tengok muka kakak i. hahaha! akhirnya terlena jugak akhirnya. tapi kakak i kena buat tarian hula hup la nak tidurkan dia. maybe dia rasa hanyunan tarian hula hup kakak i tu macam buaian, itu yang dia terlena. walaupun tak sampai setengah jam dia tidur, tapi bila dia bangun dengan muka tersengih² macam kerang busuk tu, kira lapang sikit dada i. 



tu yang siap menyinggah kat IKEA damansara. hahaaa.... tapi memang bukan rezeki i lagi nak merasa Meatball IKEA tu. hye Meatball, next time i datang lagi nak terkam u!



moral nye disini, hindakan jauh² buai daripada anak² u kalau boleh. Memang menyusahkan korang bila nak berjalan jauh! boleh buat mood daripada happy terus down.. sekarang Aufa dah mula tidak berbuai bila tidur malam. dia pun seronok tidur menguling²kan badan dia dekat atas katil tu. sampaikan kakak dia hari² merajuk tak dapat tidur dengan i. tak pe la kakak! nanti ibu suruh ayah buatkan katil yang sangat² lebar yang boleh muatkan kita berempat tidur sekatil. tak pun kakak pujuk ayah tidur kat sofa! keiekiehhhh.....


Sedap tidur sebab Ikea ni Sejuk. Bising pun tak pe.




Tunggu  tahun depan, bila anak ibu dah pandai jalan dan tak banyak sangat ragam, baru ibu bawak jalan jauh² lagi. Ibu serik! haaaa.. i tak boleh tahan kalau budak² asyik menangis aje. Boleh darah tinggi!


Wednesday, July 4, 2012

:: Tolong ingatkan Aku ::

assalamulaikum semua reader! 
i nak share 1 artikel yang tersangatlah menyentuh hati sanubari i. artikel ni i dapat dari facebook. so, i harap artikel ini juga menyentuh hati sanubari korang... baca dan hayati. semoga kita boleh saling mengingati antara satu sama lain..



Tolong ingatkan aku.. Andai aku terlupakan Tuhan..
Dalam kelapangan dan kesibukan.. Dalam kesenangan dan kesusahan..

Tolong ingatkan aku.. Jangan jadi anak derhaka..
Mak Ayah dilupakan jangan.. Usah diluka hati dan perasaan..

Tolong ingatkan aku.. Supaya ingat pesanan guru..
Bukan sekadar peringatan.. Tapi ta...rbiyah berpanjangan..

Tolong ingatkan aku.. Dengarlah dan bacalah al-quran..
Tika radio penuh hiburan.. Tika tv penuh hindustan..

Tolong ingatkan aku.. Di mana islamnya zahirku..
Jika aurat didedahkan.. Disingkat, Diketat dan Dijarangkan.

Tolong ingatkan aku.. Jadilah sahabat yang baik..
Sentiasa memberi peringatan.. Sentiasa menerima teguran..

Tolong ingatkan aku.. Kalau bercinta biar keranaNya..
Dalam memilih utamakan Iman.. Kelak ikatan dihindari syaitan..

Tolong ingatkan aku.. Hidup ini satu kembara..
Kutiplah mutiara dalam perjalanan..
Moga di sana menjadi bekalan..

Tolong ingatkan aku.. Diri ini milik Yang Kuasa..
KepadaNya jiwa diserahkan.. Segala-galanya Dialah tumpuan..

Tolong ye ingatkan aku...Sahabat dan kawan-kawan sekelian...
Sebagai Bekalan Di Alam Barzarkku,Sebagai Bekalan Di Alam RohKu, 
terima kasih,Alhamdullillah....

Credit to : http://www.facebook.com/pages/Selamat-Malam-Sayangku/110306875712787