Wednesday, June 13, 2012

:: Cerita Aufa - Meniarap ::

hellooo heloooo... lama juga tak post ape² entry kan? rindu kat i tak? heheeee... lately i sedikit busy memandangkan hujung bulan nie, kedai i nie akan buat promosi untuk hari raya akan datang. Advance betul kan Boss i nie, Puasa pun belum lagi, tapi dia dah sibuk nak buat promosi untuk hari raya.

tapi bagus juga dia buat awal, so takde la time puasa nanti penat sangat nak kejar² customer. boleh la simpan tenaga sambil mengadap pc dan skodeng cerita² menarik.. kan? kan?  ^__^

Hari nie, i nak cerita pasal anak i Muhammad Aufa Tahqif. sebelum ni, i risau juga bila umur dia dah hampir 6 bulan, tapi still lagi tak bleh nak meniarap. pening juga camne nak buat. mak i cakap biarkan dia baring kat bawah selalu. biarkan dia golek² kan badan dia. jangan ambil atau angkat dia bila dia nangis. i praktikkan ape yang mak i cakap. then, tak lama kemudian, dia mula mengolekkan badan dia dan sekarang ni dia dah pandai meniarap. wow!!! heeeee.. anak ibu dah pandai meniarap la.. bangga! bangga! 

mula² tu, tangan dia selalu tertindih dekat badan dia, hari ini dia dah pandai nak adjustkan tangan dia bila meniarap. sekarang ni, pantang baring, dia akan golek² dan meniarap. kengkadang tu payah jugaklah bila nak pakaikan pampers, sebab tak reti duduk diam.




waktu mandi, waktu favourite dia. memang habis berkecah lah lantai dengan air sebab dia kocak² kan air dalam besen tu dengan kaki dia. tak kisah lah sayang, asalkan Aufa gembira, ibu tak kisah nak kena mop lantai tu. next time i nak mandikan dia dalam bilik air lah. tapi memandangkan bilik air i tu comel aje ruang dia, tu yang buat i pikir berkali² nak mandikan dia dalam bilik air.. mungkin kena mandikan dia kat halaman rumah kot...








Dah pandai pegang botol susu sendiri... hikhikhik!

Perkembangan setiap anak  berbeza., so pada mereka yang anak dia belum lagi menunjukan tanda² perkembangan pada tahap umur mereka, jangan risau sgt key. kita sebagai ibu bapa kena beri galakan pada mereka .

Comel Sungguh anak i ni kan? ikut sapa la agaknye yee? 

6 comments:

  1. yeeaaahhh..!! aufa dah pandai meniarap..golek sane, golek sini..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooyeee ooyyyeeeee.. seronok dia golek².. dh tak boleh nak tggal kat katil sorang²...

      Delete
  2. Perkembangan anak memang berbeza-beza, macam mana pun cuma rangsangkan anak dengan mengurut dia setiap kali lepas mandi, pagi dan malam especially part kaki. Insya-Allah nanti lama-lama dia kuat :) Atau belikan toys yang menarik perhatian untuk menendang. Good luck ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. reena... toys untuk menendang tu camne?

      Delete
  3. Replies
    1. comel kan... heee
      Aufa cakap terima kasih!

      Delete

Terima kasih kerana sudi datang ke blog ni. dan sudi-sudikan meninggalkan jejak korang kat sini. jika ada kelapangan kite tinggalkan jejak kite kat blog korang pulak nnti.

* sila guna perkataan yang molek² dan jangan emo² - Thanks*