Thursday, May 31, 2012

:: Nuffnang Earning ::



walaupun tak banyak, tapi ianya cukup menjadi inspirasi untuk terus menulis.. 
Tips : Berblog seikhlas yang mungkin tanpa mengharapkan ape² reward.

Wednesday, May 30, 2012

:: Guesskids.com ::


Seluar Jeans Pertama Saye | Jb Central




Rm 48.00 - *Stress*


dengan adanya jeans nie, maka aku tak lagi pening kepala nak belikan baju budak aufa ni. serius, baju budak lelaki memang payah nak cari  yang menepati dengan citarasa..

:: 5 Month Check-Up ::

time pergi monthly check-up aufa untuk 5 bulan hari tu, berat badan dia cuma naik 300 gram aje. aduuhhh! sikitnya, dah nak masuk line kuning.. Nurse tanya kenapa naik sikit. aku senyum je. aku sendiri tak budjet budak kecik ni boleh naik 300 gram je. bulan lepas pun naik sikit. tak sampai sekilo. erm... rasenya nak kena jugak la tukar susu.

tapi, walaupun berat Aufa ni cuma 5.9kg sahaja, bila pikul dia, kemain lengguh badan. ayah dia selalu complain sakit pinggang bila bawak aufa pakai carrier.. heeeeee .Bila pangku dia, time dia tertidur, kemain lenguh tangan.. lenguh tu boleh bawa sampai ke esok harinya tau!

masa 5 bulan ni, aufa kena suntik. memang membanggakan bila dia sedikit pun tak menangis. kuatkan anak ibu ni. imunisasi 5 bulan ni adalah untuk Hepatatis B, DTP - Diphteria [penyakit kerongkong], Tetanus [kancing gig], Pertussis [Batuk kokol] . HIB [Haemophilus influenza Type B] , dan Polio.

nurse tu cakap, injection ini akan mengakibatkan bayi demam, so dia bekalkan ubat demam. balik rumah aje, mak mertua aku bagi makan ubat deman terus. effectnya, Aufa tak demam pun. Alhamdulliah, sejak lahir lagi, Aufa tak pernah demam. harap² kesihatan dia terpelihara.

Tahi sawan kat atas kepala dia pun semakin berkurangan mase aku bawak dia pergi check-up. dan sehingga hari ini, tahi sawan tu dah hilang. tapi still pantau, manalah tau benda alah tu timbul semula.

untuk pengetahuan korang, aku guna minyak gamat untuk hilangkan tahi sawan. heheee..... tak pernah terlintas nak buat, tapi mak mertua aku cam ne tah dia tergerak hati nak guna minyak tu. sebenarnya time tu aku tak bawak pun minyak johnson.

aku nasihatkan pada ibu² yang mengalami masalah yang sama dengan aku, aku nasihatkan jangan guna minyak bayi johnson. kalau dibaca dengan teliti, minyak ini sebenarnya untuk memanaskan kulit. so, kalau kita letak pada kulit kepala anak kite, for sure la tak berkesan sebab sifatnya yang panas. lagi satu aku syokan guna minyak bayi teddy dari cosway. minyak ni daripada minyak zaitun. boleh cuba hokey!



kulit kepala anak ibu dah cantik! tak lama lagi boleh simpan rambut. tapi aufa lebih comel kalau botak! cuteee sgt kan kan!


:: Hukum Menyusukan Anak Angkat ::

Entry berkenaan anak angkat diblog kesayangan aku ni sentiasa hangat. sehangat goreng pisang! bukan semua pasangan yang berkahwin mempunyai anak sendiri. ada yang bertahun² kawin tapi Allah masih belum mengurniakan mereka anak. Maybe mereka rindukan keriuhan mulut² comel ketawa, menjerit, mengomel, menangis dan sebagainya. keriuhan mulut² comel ini sebenarnya satu hiburan. itu pada aku. Alahai! rindu pulak pada anak²! ^__^

Malam tadi, disebabkan ter overdos nescafe, aku tak dapat nak tidur walaupun jam dah menunjukkan pukul 2 pagi. untuk melayan rasa kesegaran mata, aku belek² majalah Mami Baby April 2012. terjumpa artikal ini " Hukum Menyusukan Anak Angkat".

Artikal itu menulis bahawa islam menggalakan setiap ibu yang melahirkan anak untuk menyusukan sendiri bayi mereka dengan susu ibu sehingga berumur 2 tahun, sekiranya mereka mampu. Islam juga membenarkan wanita yang tidak melahirkan anak tetapi mengambil anak angkat, menyusukan anak angkat mereka dengan bantuan rawatan perubatan.

menggunakan ubat atau suntikan untuk merangsang pengeluaran susu badan adalah harus dengan syarat seorang wanita itu mestilah mencapai umur baligh sama ada sudah berkahwin atau belum. dan ubat atau suntikan tersebut tidak mengandungi unsur² najis.

Bayi tersebut sah sebagai anak susuan apabila menetapi syarat² seperti dibawah :

  • Bilangan susuan hendaklah dengan 5 kali penyusuan ( bayi mestilah dalam keadaan kenyang selepas penyusuan)
  • susu yang dihisap mestilah sampai ke perut bayi
  • umur bayi tidak melebihi 2 tahun mengikut pengiraan bulan qamariah.
sekiranya kaedah menyusuan adalah dengan cara menyuntik susu melalui qubul dan dubur, menitik susu ke dalam mata, telinga dan tempat luka tubuh badan, bayi tersebut tidak sah sebagai anak susuan.


sekiranya, wanita yang menyusukan tersebut berkahwin atau pun mempunyai suami, maka lelaki tersebut menjadi mahram kepada anak susuan tersebut.

HUKUM HUBUNGAN MAHRAM.
hukum hubungan mahram antara anak susuan dengan adik beradik susuan, ayah dan saudara mara adalah seperti berikut :

  1. adik beradik susuan tidak boleh berkahwin
  2. anak susuan tidak boleh berkahwin dengan nenek / atuk disebelah ibu dan ayah susuan.
  3. anak susuan tidak boleh berkahwin dengan ayah susuan.
  4. tidak boleh berkahwin dengan adik beradik kepada ibu dan bapa susuan.
  5. haram berkahwin dengan anak kepada bapa susuan yang berlainan ibu. bergitu juga dengan anak ibu susuan dengan suami terdahulu ( adik beradik tiri)
  6. tidak boleh berkahwin dengan anak perempuan kepada adik beradik susuan.
PEMBAHAGIAN HARTA
anak susuan tidak termasuk dalam pembahagian harta @ hukum farait.


Aku tak sempat nak susukan dania !

Sayangkan mereka seperti anak² kita sendiri dan jangan pernah wujukan jurang antara mereka dengan kita dan antara mereka dengan anak² kita sendiri.




source : 
Majalah mamibaby April 2012 
Jawatankuasa Fatwa Majlis kebangsaan bagi hal Ehwal Islam Malaysia 
[Muzakarah kali ke-96 pada 13 - 15 Oktober 2011]

Tuesday, May 29, 2012

:: Istiadat Konvokesyen Uitm ::

Dengan rasminya adik aku kini memiliki  Ijazah. Wow! bertambahlah frame gambar konvo anak² mak kan? ape pun tahniah untuk adik aku pasal dia telah mencipta rekod baru. yeeeaaaa ! dengan jeles nye i nak bagi tahu dia dah memecahkan rekod result yang i pegang selama ini. bangga ! *menci tau*

Pada majlis tu, aku tak pergi, pasal belajar dari pengalaman. Masa majlis Konvo untuk Diploma, aku bawak dania pergi. time tu dania kecik lagi. perhhhh panas giler, pastu sesak dengan orang ramai. so, daripada pengalaman itu mengajar aku supaya tak bawak Aufa pergi. masak lah kalau budak kecik tu merengek.

ape pun, tahniah diucapkan. dan amat-amat berharap adik aku ni, cepat² cari kerja kat jb nie. sebab anak beruang nak pergi sambung belajar kat Uitm Melaka bulan depan. so, dah tak de geng ni kat umah. cepat balik ekkkkk!! i tak de kawan ni!

Fada Ahmad - Her best friend




Anak Emak







Ini Supporter and Banker ! hheeee



Anak Beruang ini bakal student Uitm Melaka






Bulu Mata Palsu ? errrkk ?

Lepas ni konvo Uitm Anak Beruang Pulak !

Monday, May 28, 2012

:: Comment Box Yang Bermasalah ::


kotak komen aku hilang lagi. aduuhhh... suka tau dia ni nak hilang aje. alasan dia nak hilang waktu ni adalah sebabnya aku delete akaun kat intensedebate. semenjak guna Luvcomment dari intensedebate, komen kat blog nie jadi tonggang langgang. even the truth is no comment untuk sesetengah entry dan kengkadang pengomen adalah orang yang sama setiap entri. heeeee... tapi komen² dari korang semua sebenarnya adalah bernilai buat aku yang masih berjinak² dalam dunia blog nie. ... 


korang nampak tak ? link komen tak de kat situ? stress tau !

pening jugak la aku nak adjust html code untuk letak balik kotak komen tu. tapi still tak menjadi. entah macam mana, aku upload balik template yang lama, then tetibe muncul semula kotak komen tu. Alhamdulillah... senang hati sikit. tapi yang tak best nya, komen² yang lepas semua tak dapat nak diselamatkan lagi.....


dah tak nak lagi guna luv comment ! 

:: kesibukan melampau ::

helloop.haiioo.....

hari ni tak dpt nak update yang panjang berjela-jela. tuntutan keje yang menimbun semejak ganti sorang awekkk nie cuti bersalin.

klu dilhat pada gambar yang aku tepek tu, mesti korang kata "eleh sikit mcm tu boleh boleh dikira menimbun".. kan kan! korang nak cakap macam tu kan... ?


tapi serius aku cakap, 1  job mengambil masa berjam lamanya.. hehe....


bila matahari terbenam mcm saat ini baru settle.  itu pun ada satu job yang terpaksa di tunda esok hari. sebabnnya bila matahari terbenam secara automatik aku diturunkan pangkat utk menjadi salesgirl.. wahhh!! turun pangkat yee..  tapi aku suka jadi salesgirl...


next entry aku akan ceritakan mengapa aku sukakan keje sebagai jurujual...


untuk pengetahuan korang, aku punya ijazah tapi aku tak pernah gunakan degree tu...


hahaha.... mesti korang kata ruginya...!!!


tapi itulah... i love what i,m doing.. !


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, May 26, 2012

:: The Chicken Rice Shop ::

Saye suka makan nasi! ehhh ber saye pulak ekk.. heheee. comel ape kalau guna gantinama saye. kan kan! heeee.. sebagai rakyat Malaysia sejati. Nasi merupakan makan ruji yang sentiasa dicari tiap² hari. selalunya kalau tak dapat nak makan nasi sehari, rasa nya macam tak kenyang. walaupun perut sarat dengan makanan, tapi kalau tak jamah nasi, mesti akan rasa 'lapar nasi' heheee.....

kalau jalan² kat shopping complex, kebanyakkan restaurant selalunya akan menghidangkan makanan barat dan jugak makanan fastfood. kalau saye on aje! lagi suka. tapi disebabkan Hubby aku ni, merupakan anak melayu tulen, jadi kalau nak makan mesti cari nasi. selalunya yang yang ada jual nasi ni cuma kat food court aje la kan. tapi kemain mahal. lebih² lagi dekat JUSCO.

ada suatu hari tu, terbuka la hati kami untuk cuba makan dekat The Chicken Rice Shop. sekali cuba terus jatuh cinta! nasi kemain banyak. ayam dia pun perhh banyak sgt. tak sama dengan nasi ayam yang jual kat kedai² biasa. harga pun tak de la mahal sangat. dan paling sedap dekat sini adalah 3 Layer Tea. ! My favourite!

Selalunya aku akan makan dekat JUSCO Tebrau. Tapi pernah sekali tu makan dengan City Square. memang menghampakan. potion ayam dengan nasi dengan The Chicken Rice Shop City Square memang tak sama. dah ciput pas tu 3 Layer Tea tu memang tak sedap!  hah! mengecewakan!


Suasana The Chicken Rice Shop Di Jusco Tebrau



The Chiken Rice Shop Jusco Tebrau

3 Layer Tea - My Favoutite

Nasi Ayam - Pelbagai Pilihan Ayam Antaranya Stim, Roasted dan Crispy




Selain lain daripada Menu Nasi Ayam, Ada jugak menu daripada Mee Wantan macam ni.



Mase ni baru abis pantang. ^__^



Mak aku cakap, dia tak tercekak nak makan kat sini. pasal dia ternampak ayam yang tergantung kat bahagian depan restoren ni - cawangan di City Square. Maybe Management perlu buat sesuatu.

Lapar la pulak tengok makanan nie. ^__^

Friday, May 25, 2012

:: Tempat Jatuh lagi Dikenang Inikan Pula Tempat Bermain ::

Aku anak Felda! wahhhh.. sejak Perdana Menteri kite mengisytiharkan durian runtuh untuk warga felda, Ramai pulak yang bukak cerita yang mereka² pun anak felda. bercakap tak sudah² mengenai felda. Dah menjadi tajuk perbualan wajib bila bertemu. dan yang mengelikan hati, ada mereka² tu yang mencanang yang Rm 15K tue hak mutlak dia sorang. padahal semua orang tahu yang dia masih lagi mempunyai Ayah dan Abang! 

key² stop dulu la pasal duit Durian runtuh yang sedang diagihkan kepada warga felda ye.. pada yang telah menerima tu, diharapkan dapat menggunakan wang tersebut untuk meningkatkan taraf kehidupan keluarga dan diri sendiri.

memang benar aku adalah merupakan generasi kedua felda. aku membesar di sana selama 12 tahun. setelah mak dan arwah abah berpisah, aku berpindah ke johor bahru! tapi tu la orang kata kan tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula bermain. 

semenjak Abah dah tak ada, automatik rumah yang berada di Felda tu terbengkalai. walhal sebenarnya sudah lama terbengkalai. tapi sekurang² kami adik beradik dan saudara mara, berpeluang merasa yang rumah peninggalan arwah tu hak kami.

so, nak jadikan cerita, aku dan ahli keluarga yang lain, bergotong royong untuk mencantikkan rumah pusaka tu. hahaa rumah pusaka ek.. tapi memang betul, itu rumah pusaka. selama 2 hari berkampung kat Felda Air tawar 4, kota tinggi, masing² mempunyai tugasan masing. kecuali aku, tugasan aku hanyalah melayan si kecil Muhammmad Aufa Tahqif, tapi jangan cakap tak penat yee.. menjaga budak kecik yang susah nak tidur siang ni, memang memenatkan!

:: Nama Mak Abah Saye ::



:: Sedang di Makeover ::














:: Wajah Baru ::









:: Dania & Fahrell ::







Sesekali bergotong royong seperti ini, akan mengeratkan silaturahim sesama ahli keluarga.

Thursday, May 24, 2012

:: Tak boleh nak update blog ::

disebabkan komputer office i ni dah kondem, jadi tak dapat la nak update ape2 untuk dua tiga hari ni.


Tapi nasib baik lah, handphone ni boleh online.. hehe... dengan tiadanya komputer, maka dengan ini, i punya masa terluang yang banyak..


time macam nie la pelbagai idea entry tercipta. tetapi disebabkan function blog melalui handphone nie terhad.. jadi, i simpan dulu dalam memo... hehe...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, May 23, 2012

:: Nescafe Shake ::


Semalam, boss aku baik hati. Dia hadiahkan aku nescafe shake. kedai mamak punya. wahhh!! kedai mamak skarang dah advance ekk... ada jual air ala-ala coffee house ! rasa memang power la. rasa nes dia memang kaww punya.

Terima lasih boss! nescafe ni buat mood keje aku berada di tahap yang paling maksimum. terlebih rajin pulak aku hari tu... hehe...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, May 20, 2012

:: Kesilapan² biasa ketika melanggan Astro Beyond ::


Sapa yang rumah dia tak ada Astro?? sekarang ni, kebanyakkan rumah sudah pun memiliki Astro kan? lebih² lagi bagi mereka yang duduk di kawasan yang susah nak dapatkan siaran tv malaysia. kengkadang tu, aku tertanya², tinggal dalam Malaysia, tapi nak dapat siaran TV Malaysia pun susah. ada yang dapat, tapi tak berapa nak jelas. Contohnya kawasan rumah aku, TV malaysia langsung tak dapat nak tengok, yang boleh tengok siaran tv daripada Singapore dan jugak Indonesia! Clear pulak tu. kengkadang tak payah pakai aerial menjulang ke langit pun boleh jelas. pelik tak? pelik kan...

okey² lari dari tajuk pulak da ni. apa yang aku nak ceritakan ini adalah kesilapan² yang sering kita lakukan ketika melanggan Astro yang tanpa kita sedari. ini cerita benar yang berlaku pada customer aku dan jugak atuk aku.. heheeee... atuk aku pun terkena da.....

Kesilapan Pertama :

sekarang ni kan trend orang pakai tv slim dan nipis a.k.a LCD atau LED atau Plasma kan? Tv sebergini mempunyai HDMI port yang membolehkan korang melanggan Astro Beyond Full HD dan PVR. 

Bagi mereka yang pengguna Tv LCD, LED atau Plasma, boleh melanggan Astro Beyond Full HD dengan syarat, mereka mestilah melanggan ASTRO SUPER PACKS. 

sebabnya, hanya Astro super packs sahaja menawarkan High Defination service. kalau langgan Astro Super Packs ni, korang boleh menonton channel yang mempunyai High definition picture. kualiti gambar memang jelas ketara lebih cantik berbanding dengan astro beyond biasa. 

jika korang menggunakan Astro Beyond Full HD tapi melanggan setakat Astro Family sahaja. kualiti gambar dia sama aje kalau korang melanggan Astro beyond yang biasa. korang rugi tau pasal, HD services tu harga dia Rm 20 sebulan.

Ini yang terjadi pada salah seorang pelanggan aku. melanggan Astro Beyond HD tapi beli channel biasa je. Dah lama baru dia perasan. bertapa dia rugi Rm 20.00 sebulan sebelum ni.


Pic Source : Google Image

Kesilapan Kedua :
ini yang terjadi pada atuk aku. rumah atuk aku tak de tv LCD LED mahupun Plasma. dia pakai tv biasa, yang bontot tv panjang 10 kaki. hahaaaa...! . Astro dia yang lama tu rosak, so kakak aku tukarkan dia astro baru. Kakak aku melanggan Astro Beyond HD ! so, kat mana nak letak HDMI cable tu? mestilah tak boleh kan. so, terpaksa la orang astro tu guna RCA wire yang ada 3 warna tu.  kesudahannya, atuk aku rugi Rm 20.00 sebab kena bayar HD service setiap bulan.... 


Pic Source - Google Image

astro ni pandai, kalau korang nak Upgrade services, korang tak kan kena caj, pastu servis pertukaran memang cepat. Tapi sekiranya korang downgred korang punya astro service, ada caj pastu kena tunggu certain² masa baru boleh tukar. macam kes atuk aku ni, dia kena tunggu setahun baru boleh downgrade daripada astro Hd ke astro biasa.


Sebagai pengguna kita kena bijak memilih, Manakalah sebagai penjual, menjadi tanggungjawab kita untuk membantu pengguna membuat pilihan yang bijak. jangan fikirkan keuntungan semata²..
 ^_^


Friday, May 18, 2012

:: Aufa Tak Pandai Meniarap Lagi ::

umur Aufa sekarang dah masuk 5 bulan. tapi dia still lagi tak pandai nak meniarap. jangankan meniarap, nak guling² badan ke kiri ke kanan pun tak reti lagi. isk. isk!! camne nak buat ni? kalau tidur, tegak mcm tu aje. aku pernah terbaca kat blog sorang mommy tu, anak dia 2 bulan dan pandai meniarap! sungguh! tapi tak ingatlah blog yang mana satu. ^__^.




ape yang aufa suka, kite dirikan dia. pastu makin galak kalau kita angkat dia melepasi bahu dan kakinya landing kat atas dada kita. favourite dia! pastu bila dia tunduk, menjejeh-jejeh air liur dia jatuh.. eiikkkk!! 

kalau 4 bulan lepas, dia tak berapa gemar baring kalau matanya celik, mesti merengek mintak amik. tapi lately, dia mula suka baring. itu pun tak lama. ape yang penting, kat sebelah dia ada bear!! hahahaa... dia minat main bear. kengkadang tu, nur iman dania dengki amik bear aufa. kalau diperhatikan Nur Iman Dania ni memang suka mendengki adik dia. kalau boleh semua dia nak pulun sorang².. kena cakap baik² baru dia nak bagi..



korang ada tips tak camne caranya nak bagi Aufa ni rajin golek² kan badan dia.. kalau ade boleh share..

Thursday, May 17, 2012

:: Nur Fasha Sandha Binti Hassan::



Percaya atau tidak, aku memang minat pada lakonan mantap Nur Fasha Sandha Binti Hassan ataupun Fasha Sandha. selain daripada lakonan yang best, ape yang aku suka kat fasha sandha nie adalah ketabahan dia. walau banyak manapun gosip² liar dan kontrovesi yang di alami oleh Fasha Sandha ni, dia still lagi berada di industri glamor ni kan? dan ianya tidak mematahkan semangat si Fasha untuk terus menghasilkan lakonan yang bermutu.

aku suka tengok lakonan dia dekat drama melayu. selalunya yang ditayangkan kat tv3 seperti Cinta Elysa, Chinta dan yang terbaru Seindah sakura. Sekarang nie memang tengah layan cerita seindah sakura kat TV3. Walaupun aku kerja balik pukul 10 malam, memandangkan aku kerja dalam kedai yang penuh dengan TV, tambahan pula Boss aku yang sporting bagi pekerja² nya melayan cerita² dekat tv bermula pada pukul 7 malam, so memang aku tak kan missed tengok cerita tu. melainkan time tu ada customer datang la kan! customer tersangat penting, so kena serve dulu. 

kalau terlepas nak tengok cerita tu, aku singgah kat tonton.my aje!



Tahniah untuk Fasha yang bakal menjadi ibu tidak lama lagi!

Tuesday, May 15, 2012

:: Cheesecake untuk Hari Ibu ::


sempena menyambut hari ibu pada 13 Mei  yang lepas, dengan rajinnye aku buatkan mak dan mak mertua aku cheesecake ala² cam kak bani tu. ^__^



rupa cantik, tapi rase tak berapa nak cantik sgt!


tapi malangnya, tak berapa nak menjadi. cheesecake tu tak berapa nak naik la. tak segebu cheesecake kak bani bila dah masuk dalam peti ais. 

tapi cheesecake untuk mak mertua aku, habis licin. cheesecake untuk mak aku pulak, dia beri kat kengkawan dia kat kilang. adeeehh!  mak aku nie, orang buat untuk dia makan, dia boleh bagi kat orang lain pulak! kalau menjadi, best lah jugak kan!

minggu depan, aku nak try buat lagi. kali ni nak buat betul²... moga² menjadi!


Aku tak kan putus asa. akan cuba buat dan buat lagi sampai menjadi!

Friday, May 4, 2012

:: Tutti Frutti Seri Alam Masai Outlet ::

sapa tak kenal ngan tutti fruiti  angkat tangan! hahaaa... ada juga tau diantara kite yang tak mengetahui kewujudan tutti fruitti ni, terutamanya bagi mereka yang bukan kaki makan. bagi mereka yang kaki makan seperti aku, memang tak heran pasal tutti fruiti ni kan..


aku memang dah tahu lama pasal tutti fruiti ni. tapi memandangkan outlet nyer semuanya berada di luar johor bahru, rasa hampa la jugak. tapi sekarang ni, Tutti Fruiti dah ada outlet kat Seri Alam Masai, Johor tau!. weeee wooooo!! masa aku tahu Tutti Fruitti buka outlet dekat masai, aku mengandung. Memang tak de selera langsung la nak menjamah Tutti Fruiti ni. tambahan pulak, aku dapat tahu ianya daripada yougurt. memang mati terus la selera pada waktu tu. 

Tapi selepas bersalin, selera makan kembali normal. tambahan pulak ade adik² aku ada boleh tolong aku meng'order' yogurt yang dikatakan sedap tu. mula² tu rasa was² jugak la nak test. tapi sekali test fuyoooo... not bad la.. takde la rasa yogurt sangat *rasa yogurt mcm mana ekkk- hahhaaaa* ianya bak ais krim yang tak de lemak. ada pelbagai flavour dan pelbagai topping yang akan membuatkan korang rambang mata nak pilih.

harga untuk 100gram yogurt tu Rm 5.30, kalau korang tambah topping yang berat, boleh kering poket dompet korang. hahaaaa..!! 

Info bagi mereka yang berminat untuk buka franchise











ini mangkuk size Kecil







Peneman saye



Mesin Yogurt









Tutti Fruiti Saye