Wednesday, April 25, 2012

:: Tip Pembelian Alat Penghawa Dingin / Air Conditioner ::



source google


Penggunaan Alat penghawa dingin ataupun Air Conditioner sekarang nie semakin meningkat. boleh dikatakan setiap rumah ada air cond sekurang² nya sebiji air cond. lebih² lagi bagi mereka yang punyai baby. tambahan pula cuaca kat malaysia nie tersangat la panas. bukan baby je tak tahan, mak budak pun tak tahan.. ^__^

sebelum korang semua nak beli air-cond, aku ada beberapa tips yang mungkin berguna untuk korang sebelum nak membeli air cond.

Tips pertama - Tempoh penggunaan - 
kalau korang rasa akan menggunakan air-cond tue dalam tempoh masa yang panjang pada satu² penggunaan, aku suggestkan korang beli air-cond yang mempunyai fungsi inverter. inverter adalah satu system penjimatan elektrik sehingga 50% daripada penggunaan biasa alat elektrik tersebut.kegunaaan Inverter pada air-cond adalah untuk mengawal kelajuan motor mengikut suhu yang ditetapkan. selalunya air-cond yang mempunyai system inverter ini harganya ada sedikit mahal. kos pemasangan juga berbeza dengan air cond biasa kerana inverter air cond menggunakan gas R410s. harga untuk gas ini mahal ye kawan². 

Tips kedua - kedudukan ruang - 
kedudukan ruang juga main peranan. jika bilik atau ruang tamu korang mengadap matahari pada waktu siang, adalah lebih baik kalau korang pilih air-cond yang punya kuasa kuda yang tinggi. kalau bilik tidur korang mengadap matahari waktu siang, tidak digalakkan membeli air yang berkuasa kuda 1.0. sebabnya jika rumah korang diperbuat daripada batu, batu tersebut akan menyerap haba matahari pada waktu siang dan akan melepaskan haba itu apabila waktu malam ataupun pada waktu sejuk mcm hujan. so, korang akan rasa air-cond korang tue mcm tak de function even pada waktu malam sebab kehadiran haba. ini ada terjadi pada customer aku, yang datang kedai bising² kenapa air cond dia tak berapa nak sejuk. rupanya² ruang bilik dia mengadap cahaya matahari. erm.......

Tips ketiga - Alahan  - 
sesiapa yang adalah alahan pada habuk, udara yang tak bersih, aku suggestkan korang beli air-cond yang ada ionizer. ionizer ni merupakan system yang mengeluarkan negetif  dan positif ion yang akan menghapuskan fungus dan bakteria di udara. sesuai sangat untuk bayi. kalau korang dah dewasa tapi still alah pada udara kotor pun sesuai sangat. istilah ionizer selalunya berbeza, kalau jenama Sharp - Plasmacluster manakala jenama York dia orang guna i-plasma. 


Tips Penjagaan air-cond - 
dalam masa 3 atau 4 bulan, jarang gas air-cond nak abis ye kengkawan. kalau dalam tempoh tu, air cond korang tak sejuk, cuba servis sendiri. caranya mudah. Buka penutup blower air-cond (air cond bahagian dalam rumah).Nanti korang akan nampak ada 2 keping filter dibahagian kiri dan kanan. kalau filter tersebut kotor dengan habuk, cuci dengan air. pastu pasang balik. mesti sejuk. kalau tak sejuk jugak, boleh panggil technician tolong check kan.

Note :bilik aku guna air-cond biasa aje, takde inverter tak de ionizer. ^__^. Happy Shopping!




Love Him, Love My Kids, Love My Family 

Saturday, April 21, 2012

:: Belangkas - Makanan Exotic Johor ::


Sekarang ni, belangkas merupakan makanan exotic yang popular kan? masuk TV3 lagi tau. giler tak glamour belangkas sekarang ni. time aku kecik² dulu, tinggal kat daerah kota tinggi, memang puas makan belangkas ni, Abah selalu bawak balik seguni dari Teluk Sengat, Kota Tinggi.  sekarang ni, belangkas dah ada sangkar. yang aku tahu pengusaha nye ada kat Tanjung Sedili. Masuk Majalah TV3 tau....

setelah sekian lama tak makan belangkas, officemate aku ajak makan belangkas kat Belangkas Mahkota. fames tau restoren ni, pasal dah masuk TV. heheeee.... untunglah pak hamid kan, dapat masuk tv.

restoren ini terletak di tengah bandar kota tinggi, bersebelahan stesen minyak Esso. selepas daripada traffic light berhadapan dengan stesen minyak Shell, mesti pandu kereta perlahan, sebab takut terbabas. kalau korang dah jumpa Esso, terus masuk kat dalam stesen minyak tu, ada jalan menuju ke bahagian bawah sebelah kiri. restoren ni, agak tersorok sebab kedudukannyer di bawah bukit.

kena pergi awal tau, kalau tak, korang tak sempat nak merasa nak makan belangkas dan makanan exotic lain. memandangkan aku ni duk kat pasir gudang, jauh kan. so aku call aje, suruh pak hamid simpankan untuk kita orang.

selain daripada menu belangkas, restoren pak hamid turut menyediakan Asam pedas ikan (ikan berbeza²), kari ayam kampung, dan siput gonggong berserta menu makanan yang biasa² je.


Restoren Belangkas Mahkota
Kota Tinggi
Tempahan : pak hamid - 019 706 1680




   antara  menu kita orang



ini namanya gonggong sedap weiii | Rm 5.00 seorang makan
dlm gambar ni untuk 3 orang makan

ini isi gongong. memang sedap. kalau nak makan benda ni, kena call tempah ngan pak hamid. kalau order  mase nak makan selalunya tak dapat sebab siput ni terhad.


Belangkas | Rm 15.00 untuk 3 orang makan. | Rm 5.00 seorang makan


Kupang | Rm 5.00 seorang makan

 Ikan pari bakar | harga lupe pulak nak tanya
antara menu baru restoren pak hamid. boleh cube sebab memang sedappp sangat.

** harga tak de la mahal sangat macam ade satu customer tu cerita makan 6 orang boleh mencecah 3 ratus ringgit? pelik la.. dia orang makan ape?

Note : Nescafe Ais Pak Hamid memang sedap. tak sempat nak ambik gambar.. heheee sebab sedap sangat.


Love Him, Love My Kids, Love My family

Wednesday, April 18, 2012

:: Resepi - Puding Jagung a.k.a Puding Kastard ::

mase membelek² facebook, terjumpa la status budak Yiying Martopo nie yang asyik sungguh makan puding jagung. sedap sgt la katanya. disebabkan sikap aku yang pantang bila orang cakap makanan nie sedap, aku pun mengoogle la macam mana rupa bentuk puding jagung tu.

bila search², rupa² nya puding jagung tu adalah salah satu kuih kegemaran aku time berbuka puasa. tetiba selera tinggi pulak nak makan kuih tu. selalunya kalau kat bazar ramadhan, puding ni kebanyakkan penjual letak perasa makanan dan pewarna yg banyak berbanding jagung sebagai sumber utama. nak jimat kos dan meningkatkan keuntungan. ermmm.... tu yang membuatkan puding tu tidak menetapi citarasa aku.

so, dengan kerajinan yang banyak dalam diri aku pada minggu lepas, aku buatlah puding jagung ni, resepi nie aku ambil kat web www.myresipi.com. tapi tak ingat la dari resipi sapa.. mintak maaflah ye owner resipi ni..

heeee jom kite masak

Bahan²
1 tin jagung manis 
1 tin tepung kastard
3 tin air 
3/4 tin gula
1 kotak santan (aku suka pakai santan kotak berbanding kelapa parut atau santan serbuk)
Cara Membuatnya :
- kisar jagung manis, biar sedikit hancur (kisar dengan air yg dalam tin tu ye)
- masukkan semua bahan ke dalam kuali atau periuk. masak dengan api yang sederhana sehingga bancuhan tersebut kering melekit dan berkilat.
- masukkan dalam acuan dan sejukkan.
- dah siap! boleh makan

disebabkan dapur rumah mak aku nie, tak berapa nak cantik bila nak tepekkan kat blog nie, so tak de la gambar² langkah demi langkah yang macam aku cakap kat atas tu. tapi ni la hasil nye...

aku guna mold hello kitty .. hehee ade rupe hello kitty kan? kan? 
nie semua pengaruh kawan aku,Reena Onn .dengan aku² sekali dah terminat hello kitty! ceh!


Love Him, Love My Kids, Love My Family

Tuesday, April 17, 2012

:: Mengapa Dilarang Minum Ais Ketika Mengandung ::


semasa mengandung, banyak pantang larang yang harus kita ikut kan? aku pulak memang suka sangat melanggar pantang larang yang aku rasa tak de logik nye pada fikiran aku. ialah kan kengkadang bila pantang larang tu di adakan tanpa ada bukti kesahihannya.. memang liat nak ikut. 

salah satu peraturan yang aku suka sangat langar ialah minum air batu atau air yang ber ais. fuyoooo memang cukup menjadi favourite aku minum air batu ni. walhal ketika tak mengandung aku ni takde la taksub sangat minum air batu ni. mungkin semasa mengandung dulu, aku rasa panas sentiasa. sampai satu tahap sampai  nak mandi dengan ais. 

tapi kenapa tak boleh minum air batu ketika mengandung? sebenarnya apabila kita, ibu-ibu mengandung minum air batu, rasa sejuk tu memang kita yang akan rasa. rasa nyaman aje kan. manakala bayi dalam kandungan kita tu akan rasa effect kepanasan air batu tu. pada mulanya, benda ni semua tak masuk dalam kepala aku. sebab kepala aku ada batu yang keras a.k.a degil.

so, aku memang melantak air batu tiap² hari, terutama pada akhir² bulan kandungan. masa tu cuaca pun memang sangat² panas.

akibat daripada kedegilan aku, effect nye adalah ::

**



**



**


**


**

haaa... amik ko berkerak atas kepala anak aku tahi sawan. ni dipanggil tahi sawan yang paling kronik aku jumpa. kesian ngan anak aku, kerana kedegillan ibu dia, anak aku kena tanggung rasa gatal ni. gatal tau ade kuping² kat atas kepala. macam ibarat kelemumur.

macam mana cara mengatasi nye ??
Nak tak nak kepala Aufa kena botak. so,hari² aku akan lumurkan dengan minyak johnson. bila dah kembang atau pun mcm nampak dah terapung² kuping² tue, aku sihat bagi dia tanggal. hari² buat. InsyaAllah boleh hilang.

tapi masalahnye kepala anak aku ni, teruk sangat. aku bawa ke Klinik Kesihatan. Doktor bagi ubat antibiotik. mula² tue kurang. tapi lepas tu datang balik. Jahat tau kuping² tu. tak mo lupakan kulit kepala anak aku.

bila jadi macam ni, mula terbit rasa menyesal. tu la lain kali kalau orang tua cakap, jangan membantah! jalan terakhir aku beli syampoo ni..


Alhamdulillah, semakin sembuh. tapi tu la sekarang ni dah masuk 4 bulan umur Aufa. walaupun tak sembuh dengan sempurna. sekurang² nya ada perubahan ketara. ape yang pasti, budak kecik nie memang tak boleh ada rambut. kalau ada rambut, for sure berpeluh, so, bila berpeluh, kuping² cepat aje timbul.

selain daripada timbul kuping² tu, Aufa ni, ada ruam yang kronik. abis seh muka dia, memang kesian sangat. tu la ibu dia nie degil..!! tapi ruam tu dah hilang sebab ade beli satu krim kat farmasi. mujarab jugak. sekarang ni, anak aku yang aku gelar Nescafe Latte dah bertukar Air Soya! hehee sebab dah putih melepak! ikut sapa la tue ekkk!!

terukkan ruam kat muka Aufa.


Dah bersih dah muka nescaffe latte saye !


Note : Satu cabaran yang besar nak membesarkan Aufa


Love Him, Love My Kids, Love My Family

Monday, April 16, 2012

:: El Migos Resturants ::


Sempena meraikan keputusan Spm anak beruang yang berjaya memecahkan rekod keluarga aku, adik² tersayang ni mencadangkan El migos dekat Jusco Tebrau untuk mereka mengabiskan duit gaji aku. Ceh! mereka ni, kalau bab makan nak class aje. hheeee... tapi tak pe la, aku sayang adik² aku. *korang kalau tak mengenang budi angah! siap korang ekkk* 

sumber google : Pintu Masuk el migos Jusco Tebrau


dekat jb nie ade dua cawangan Elmigos sahaja
sumber : google


El migos nie merupakan restoren yang menawarkan makanan dari Mexico. Tapi pada aku, makanan dia macam western food yang biasa² kita makan tu. ade makanan chop chop nie, ada pizza ada speggeti dan macam² lagi la. tapi menu list dia, mak oooiiii kemain banyak. rambang biji mata nak pilih. 


tapi disebabkan El migos nie menawarkan pekaj jimat, so kita orang order yang tu aje la. lagipun makanan supersaver tue memang menarik selera kami semua!

 Ais krim nie percuma !

 Ais Water with Lemon | RM 0.80 segelas


 Rm 9.90

 Ini kids Meal - tapi kuantitinyer macam orang dewasa punya .. | Rm 9.90

 RM 9.90


Rm 9.90







Sanggup tu budak ni balik jb semata² nak makan free


Note : Gile kenyang makan kat sini, berbaloi²...

Love Him, Love my Kids, Love My Family

:: Hatiku Tertinggal Di Rumah ::


entah la kenapa dengan hati nie sejak awal pagi tadi. rasa mcm nak balik rumah peluk² and golek² dah Aufa Tahqif. Sehari cuti rasa macam tak puas nak belek² budak kecik nie. sejak `aku dah start bekerja ni, memang aku jarang ada masa nak main cak cak dengan Aufa. Tapi nasib baik la aku kerja masuk tengah hari, so waktu pagi nyer aku ada peluang untuk mandikan dia. pakaikan pakaian dia. time pagi aje la masenya kita orang dapat bertentang mata. 


balik kerja dah malam, for sure la dia dah tidur lena. lepas abis pantang, anak aku nie memang sukar nak tidur siang, jadinye Malam memang waktu favourite dia tidur. Hah! sapa yang menjaga dia waktu siang, memang tak menang tangan la. Pasal dia suka celikkan mata dan bermain. kalau tidur pun kurang dari satu jam! itu pun kita kena selalu enjut buai dia. kalau tak, silap² 15 minit pun tak sempat, dia dah bangun tidur. 


bila aku mula naik kerja, tibe aje waktu cuti, kekok jugak nak jaga dia waktu siang. ade suatu hari tu, memang sakit la semua anggota badan. pasal aku dah tak tahu cam ne perangai dia waktu siang. tapi sekarang ni, aku dah mula tahu cam mana nak jaga dia. mula timbul rasa seronok yang amat sangat.. erm... 


Wahai siang, cepat la berlalu. dan gantikan dengan waktu malam, saye rindukan anak saya!

Love Him, Love my kids, Love My Family!

Thursday, April 12, 2012

:: Huizu Restoran - Chinese Muslim Cuisine


aku sebenarnya dah lama menyimpan niat nak merasa makanan cina. tapi masih tak jumpa lagi, restoren yang menyediakan makanan cina yang halal. ade officemate aku ni yang hobinya memang makan (sama la ngan aku kan) beritahu ada satu restoren yang menjual makanan cina muslim. ooHHoooo ape lagi, terus aje nasfu makan melonjak².. sanggup tu ikat perut nak tunggu waktu rehat pukul 6 petang.


Huizu Chinese Muslim Cusine  
No 107, Jalan Balau 3, Taman Rinting, 81750 Masai, Johor.
Masa Operasi : 6 Petang - 11 Malam 

Buat Masa ini, restoran ini hanya dibuka pada waktu Dinner Sahaja. sebab itu la aku terpaksa keluar rehat lambat dari biasa.

Masa aku datang tu pukul 6 lebih, tapi ape yang tak berapa nak best, restoran ini, belum dibuka sepenuhnya. tapi nak makan punya pasal, aku ngan bucuk main redah aje masuk. seb baik kita orang dilayan dengan baik.

Menu kat sini di hidangkan dengan 3 saiz. S , M & L. boleh jugak kalau nak order untuk per person. harga berpatutan dan yang lebih menarik, Makanan kat sini memang sedap.





Permandangan dari luar



Tom Yam Versi Chinese Saiz S
 tak Sama tau rasa dia dengan Tom Yam ala Thai. Yang ni lagi sedap. tak masam dan pedas sangat

 Udang Mentega  Saiz S

 Nasi Goreng Ikan Masin Saiz S
Kalau ikutkan nasi nie boleh makan 3 hingga 4 orang. tapi disebabkan sedap, aku makan berdua aje. hahaaa!

Brokoli saiz S

Aku nak listkan restoran ni Favorate resturant aku ngan dia. ^__^. Thanks kepada pengusaha restoran ni sebab melayan kami walaupun waktu tu tak bukak abis lagi....


Love