Wednesday, December 26, 2012

Johor Outlet Premium

Bersempena dengan en Suami bercuti, i dan family dapat menjejakkan kaki dekat Johor Outlet Premium. terkadang terlintas juga dekat fikiran, nama je duduk dekat Johor, tapi nak menjejakkan kaki kat tempat² baru dibuka, memang mengambil masa yang panjang. hehehe.. sebabnya, i tak boleh nak drive seorang bila ada anak panda 2 orang ni ikut. Kalau kakak je yang ikut, rasanya i boleh handle lagi. Bila dah Adik panda yang ikut, rasanya belum keluar dari kawasan taman tempat tinggal i ni dia dah merengek tak boleh duduk diam dalam car seater. ^_^. so, terpaksalah kena tunggu suami i bercuti. tu pun jarang dapat cuti yang kena dengan hari cuti i. nasib badan! tapi alhamdulillah, sekurang² dapat la juga menjejakkan kaki dekat sini walaupun terlewat.

berbekalkan stroller baru Muhammad Aufa, perjalanan memang lancar. keikhekhh! nak mention jugak Aufa dah ada stroller baru kan. Walaupun budak ini, setiap kali ke Klinik Kesihatan Pasir Gudang, Bila berat kenaikkan berat badan selari dengan garisan kuning. tak ada siapa yang larat mengedong dia dengan lama. Banyak berat!

Okey, lari dari topic pulak kan! perjalanan ke sini daripada pasir gudang, sebenarnya tidak la susah. tapi disebabkan suami i nak jimat duit tol, jadi kami turun di exit senai. so, jalan dia amat lah berliku². tapi sebenarnya kalau nak senang kena ambil exit senai utara dan kos tol cuma Rm 0.80 sahaja. hahaha! kemain lagi nak berjimat.

Daripada permerhatian i, rasanya ini bukan tempat i untuk beli membeli belah. hahahah! okey serius i cakap, i tak mampu nak beli barang² dekat sini. i rasa macam kat oversea pulak bila kiri kanan menjual barang² yang berjenama. fuyoooo, feeling ada dekat oversea pulak. Nasib baik tak turun sajli. kalau terturun nya salji dekat JPO tu, mesti feeling² dekat korea. enceehhhh! berangan!

Dalam banyak² kedai berjenama dekat sini, i mampu masuk Padini sahaja. keihkehhh. i memang tak berminat langsung nak beli baju berjenama dengan harga yang melebihi Rm 40.00. kalau terpaksa beli, i fikir berpuluh² kali sebelum beli. ok memang i berkira! 

Banyak² tempat dekat sini, Food court adalah tempat yang paling best i rasa. keihkehh.. sebab kat sini adalah tempat makan. kalau bab makan, mahal macam mana pun i sanggup. ^_^





Tak pernah tahu pun jenama ni.. Kolot tak i ?
















































Nak beli DSLR la. Boleh tangkap gambar lagi cantik daripada ni kan kan?

Birthday Party Muhammad Aufa Tahqif Yang Pertama

16 Disember yang lalu, genaplah umur budak kecik nie setahun! oooohhyyeeee! anak ibu dah besar! sempena menyambut hari ulang tahun dia yang pertama, i dan suami excited betul nak buat majlis ringkas untuk meraikan tarikh penting ni. kebetulan pula, 16 disember jatuh pada hari ahad. Maka, bersesuaian la dengan cuti ibu dan ayah nya.

Majlis i buat dekat rumah mama, sebab kebanyakkan jiran tetangga dekat sini kenal dengan Aufa. kalau buat dekat rumah mak i, rasanya tak berapa nak seronok sebab mereka tak kenal anak i tu macam mana bentuknya. kalau dekat kawasan perjiranan rumah mak mertua i, rata² kenal sapa Muhammad Aufa Tahqif.

Tukang memasak menu adalah mak i. hehehe! masakan mak i paling sedap sebenarnya. lagipun i tak nak membebankan mak mertua i untuk masak itu dan ini. so, i serahkan tugas memasak tu kepada mak i. Laksa Johor, pulut kuning dan kari ayam, mak i yang masak. i pun nak tunjuk skill memasak untuk majlis. hehehe! menu yang i masak, spegetti ayam dan pavlova. encehhhh! menu mat saleh saja kan? hahah.. tu yang paling senang.

Jemputan tak ramai sangat, buat secara sederhana dengan budjet yang sederhana. walaupun sederhana, bila lihat anak² i happy, budak² kecik yang datang pun happy. So i pun happy. Tapi yang sebenarnya menyambut birthday pada hari tu macam Nur Iman Dania pulak. Yang tiup lilin nur iman dania, Yang potong kek pun Nur Iman Dania. hahah.. tak pe la kakak, next birthday kakak, ibu buat dekat rumah mama jugak ye. boleh jemput kawan² kakak..

Apa kata korang layan gambar² sekitar majlis yang diambil oleh suami i. orangnya tak berapa pro dalam hal mengambil gambar, so korang tengok aje la yeee...





















ini mama, mak mertua i


kakak yang over kan? kan?


gediknya kakak!!

Semoga Muhammad Aufa Tahqif menjadi insan yang hebat, sehebat makna namanya! 

Tuesday, December 18, 2012

Resepi Nasi Goreng Planta

Nasi goreng ni sinonim dengan sarapan pagi kan? tapi ada jugak yang makan nasi goreng ni pagi petang malam. sebabnya mudah disediakan. tak perlu banyak lauk. Tapi jangan selalu amalkan ye. sebab nasi goreng mengandungi kalori yang tinggi. Boleh memudaratkan kesihatan.

Suami i memang suka makan nasi goreng yang i masak. dia kata super sedap! sebenarnya yang membuatkan nasi goreng i sedap adalah bahan yang i guna. i tak suka masak cincai² ni. sebab tu setiap kali masak, Udang itu bahan wajib. tak kira masak nasi goreng ke masak sayur ke, i memang suka letak udang.

banyak pulak kan cerita i nie.Meh lah tengok resipi. 

Bahan-bahan
Nasi Putih secukupnya
sedikit belacan
2 Ulas Bawang putih - Di cincang
3 tangkai Kacang panjang - di hiris
10 Ekor Udang
2 biji telur
Sedikit minyak Masak
1 senduk planta
garam dan serbuk perisa secukupnya


Cara Memasak
panaskan minyak masak bersama planta. Tumis bawang putih dan belacan sehingga naik baru. selepas itu masukkan udang. Tunggu sehingga udang masak. selepas itu masukkan sayur . kacau sekejap then masukkan telur dan gaul rata.Kemudian masukkan nasi, garam dan sebuk perisa. Siap!





 Planta Kena campurkan dengan minyak supaya planta tu tidak hangus kalau terlalu panas



Extra sayur. Suami i suka letak sayur lebih











Dah hampir selesai makan baru teringat nak ambil gambar ^__^


Selamat mencuba!

Wednesday, December 12, 2012

Tatacara Membeli Sparepart Barang Elektrik ::

Dah agak lama kan i tak bercerita pasal tips pembelian. so, kali ini nak cerita mengenai cara ataupun dengan lebih tepat lagi kaedah untuk membeli sparepart barang elektrik. Idea ini muncul apabila ada seorang pelanggan ni datang nak beli Blade kipas. Bila kita tanya ape brand? Dia kata apa² brand pun sama. Haaaa! kat mana rasanya kesilapan pelanggan ni? erm.... kesilapan beliau adalah tak tahu atau tak ingat brand kipas dia.

Perkara yang terpenting ketika kita nak beli sparepart barang² elektrik adalah kita mengetahui Jenama ape barang tu. Kerana setiap Jenama mempunyai struktur sparepart yang berbeza. Seperti Blade kipas. Ehhh! korang tahu tak Blade kipas tu ape? keihkehhhhh.. Blade kipas tu kalau terjemahkan 100% melayu adalah Bilah kipas. Bilah kipas ada jual tau, ada antara pelanggan yang tak tahu benda ni. asal blade ni pecah je, beli  kipas yang baru. Kan dah rugi. 

Kalau korang tahu jenama apa, maka senang sikit jurujual tu nak carikan untuk korang. kalau tak tahu Jenama ape memang payah sikit la nak cari. Dan selalunya jurujual ni *macam i la* malas nak layan sangat dengan pelanggan macam ni. tahu kenapa? sebab kita orang kena keluarkan semua sparepart tu dan bagi korang pilih. kalau ada 50 jenis? tak ke haru macam tu. Penat tu satu hal. Tak de komisen pun satu hal. heheheeee... selalunya sparepart yang kecil² ni, kedai letrik biasanya akan simpan. Sparepart kecil ni macam Bilah Kipas, Blender Gear, Blender Jug, Fan Knob, Mentol Peti Ais *peti ais model lama la, Peti Ais sekarang guna LED light* Tali mesin jahit, Washer Drain Hose, Washer inlet hose,  washer filter, vacuum beg, remote control dan macam² lagi la.

Selain daripada Jenama, Model guna merupakan elemen yang penting untuk korang tahu sebelum membuat pembelian barang sparepart. Seperti pembelian Vacuum beg. Setiap jenama ada beratus model barang. Macam Panasonic Vaccum. Panasonic vaccum mempunyai pelbagai model. so, untuk mendapatkan Vaccum beg tersebut, model vaccum itu adalah penting. 

Sekiranya sparepart tu tak ada di kedai². korang boleh memesan terus ke pusat service jenama tersebut. korang boleh minta tolong dengan jurujual kedai letrik yang ada connection dengan jenama tersebut. Macam mana nak tahu pekedai tu ada connection dengan jenama tersebut. Korang boleh lihat pada signboard kedai tu. Selalunya kedai letrik akan mempamerkan logo jenama yang mereka jual pada kedai mereka. Untuk membuat pesanan, korang kena tahu jenama dan juga model barang yang korang nak order sparepart tu. Memudahkan pekedai tersebut membuat pesanan terus ke pengeluar barang tersebut. Kalau korang nak order sparepart barang samsung, mereka akan orderkan dekat samsung. Kalau korang tak tahu jenama dan model, selalunya dia orang akan mintak korang balik dan comfirmkan jenama dan model barang elektrik tu.

See, bertapa pentingnya untuk mengetahu jenama dan model sesebuah barang yang korang nak order sparepart tu. Tak semua model dan jenama menggunakan sparepart yang sama. 

Kesimpulannya, bukannya kitaorang, jurujual, tak nak melayan karenah pelanggan yang nak beli sparepart tapi tak tahu jenama tak tahu model. sebab kami memang tak dapat nak tolong. kalau nak kena order barang tu, nak order ngan sapa kalau tak tahu jenama? kan? kan?

so bagi mereka yang lepas nie nak pergi beli barang² sparepart tolonglah jangan belagak pandai lah sangat. Jangan nak ego macam tahu sangat barang tu dan jangan nak tinggi diri dengan mengeluarkan kata² yang tak sedap nak dengar. Be cool customer ye!



Antara Sparepart Blender - Maaf yee nama sparepart tu dalam bahasa indonesia ^__^
Sumber dari : http://efatajaya.wordpress.com 
 Antara Sparepart Mesin Basuh - Maaf yee nama sparepart tu dalam bahasa indonesia ^__^
Sumber dari : http://efatajaya.wordpress.com 

Tuesday, December 11, 2012

Mansuhkan Caj Penghantaran Untuk Pembelian Online

wahhh rajin pulak i update blog hari ni kan? disebabkan bos hari nie pergi meeting, so i ada masa yang banyak untuk mengular. kalau bos i ada, maknanya i kena standby dengan kerja² yang bukan dalam bidang kepakaran i. sebab itulah lately i sibuk nak menyiapkan kerja² tu. dah nama pun bukan dalam bidang kepakaran, dah tentulah mengambil masa yang agak lama untuk menyiapkan sesuatu tugas itu mengikut citarasa bos i. Nanti i cerita lebih lanjut tentang job yang bukan dalam kepakaran i ni, ye..!

Masuk² kerja je, i akan cek facebook. tengok aktiviti kawan² dan skodeng online shop. Mana lah tahu ada yang berkenan kat hati ke. Tetiba mata i berkenan dekat Shawl Radusite. Cantik! Cantik! so, cepat² pergi website dia, pastu register then booking. tapi bila dah nak hampir selesai, rasa macam tak berbaloi pulak sebab kena bayar caj penghantaran Rm 6.00. eleh Rm 6.00 pun nak berkira kan? Bukan masalah Rm 6.00 tapi bila i totalkan harga shawl tu jadi  Rm 45.00 terus jadi tawar hati.

Kedekut kan i. entah la, ni la masalah i, jarang sangat nak beli barang yang melebihi Rm 40.00. i rasa mahal sangat. keihkeihhh.. harga shawl tu dah cantik Rm 39.00 je. Angka 3 tu buat dia murah. Bila naik jadi Angka 4, Hati i kata mahal. Maafkan saye Shawl yang cantik. Awak memang cantik, tapi saya memang kedekut. 


Cantikan Shawl Pink tu, ada Ribbon. Alah² cantikkk nyeeee


Alahai ada caj penghantaran pulak!


Mungkin i kena pergi sendiri la kedai radusite ni. baru berbaloi kot nak beli shawl tu. Tapi shawl tu serius cantik 

Gara-gara Tertinggal Beg Make-Up

Pagi tadi baru perasan yang beg make-up i tertinggal kat dalam drawer tempat kerja! uwaaahhhh!! macam nak lempang diri sendiri sebab cuai!! husband yang ada dalam bilik ketika itu, ketawa mengejek senyap². cisbedebah! mood yang bergitu girang nak pergi kerja jadi merundum!! uwahhh! lagi mengharukan, bila tengok muka dalam cermin pucat macam mak nenek! hahahaha! sadis! sadis!

Beg make-up selalunya i akan usung ke mana pun i pergi. sebab itu i akan beli beg yang besar untuk mengisi barang² penting, seperti camera, Dompet, Handphone dan Beg Make-up. patut la semalam, bila balik, i rasa beg macam ringan je..

so, nak dijadikan cerita, i selongkar bilik mak, terjumpa foundation yang lama. korek² nasib baik ada sikit untuk tutup pori² dan cela². then i tampal dengan bedak Aufa dan Dania. tak de la macam mak nenek sangat la kan.






Comot sikit beg makeup nie. dah masuk 3 tahun i pakai masih lagi cantik! Harga Rm 10.00 dekat bazar karat



seriusly i rasa macam mak nenek bila tengok muka makcik nie!


Moral nya, lepas touch-up terus simpan dalam beg. 

Monday, November 19, 2012

Tips Mengurangkan Batuk Bagi Orang Dewasa

Dengan keadaan cuaca yang tidak menentu sekarang ni, sekejap hujan lebat, pastu panas yang melampau. sedikit sebanyak akan menjejaskan kesihatan kita. bermula dengan Muhammad Aufa yang selsema selepas itu batuk, Nur Iman Dania pulak ikut jejak langkah dan seterusnya ibu dan ayah dia. so, the whole family terkena virus. 

ayahnya tak la terus sgt sakitnya, ibu dia aje yang teruk. hahaha.. mungkin dah tua, so antibodi dah kurang. tu yang lambat baik. kira² lebih 2 minggu jugak selsema dan batuk menempek kat dalam badan i. sampai satu tahap, hingus bercampur darah. *pengsan*

selain daripada makan ubat dari klinik, mak suggestkan minum air pati limau nipis. Alhamdullilah berkesan dengan badan i. akhirnya batuk dan selesema beransur baik. walaupun suara tidak pulih sepenuhnya. masih senggau dan garau macam jantan! hahaaa...

Cara-cara untuk buat pati limau nipis ni macam ni:

Bahan-bahannya :
1 biji    Limau Nipis
Sedikit garam
1/4 cawan air masak


Cara membuatnya :
Perahkan limau nipis ke dalam cawan. 
campurkan sedikit garam, Kacau hingga larut garam tu
selepas tu boleh dicampur dengan sedikit air. pastu boleh minum

Mak i ada masalah batuk yang agak kronik hinggakan dia pernah sesak nafas macam semput. so dia amalkan pati limau nipis ni, alhamdulillah, sekarang dah tak ada lagi masalah batuk dan pernafasan. Tapi di ingatkan, petua ni untuk orang dewasa ye. jangan pula korang cuba² buat dekat budak² dan baby. i tak nak bertanggungjawab kalau ada apa² masalah yang timbul. 







besar nya tangan makcik ni, hahahaa




Selamat mencuba!

Wednesday, November 14, 2012

Happy Anniversary 12 Years ! - Aku wanita bekerjaya

Bila i cakap yang i ni wanita berkerjaya, ramai sangat yang gelakkan i. lebih² en suami. bergitu juga dengan adik² i, officemate i pun akan gelakkan i bila i mention yang i ni wanita berkerjaya. tapi i tak kisah, walaupun kerjaya i sekarang ni bukan lah yang memakai suit pejabat, kerja tempat yang ada air-cond. punya bilik kerja sendiri ataupun meja kerja yang ada partion. kerusi tempat i duduk bukanlah kerusi yang tingginya boleh menutup kepala. 

tempat kerja i "open air", mempunyai memandangan hadapan yang menghijau bila waktu siang dan pada waktu malam, pemandangan indah limpahan cahaya lampu kelip² dan biasan lampu daripada kenderaan yang lalu lalang. 

bila menoleh ke kiri dan kanan, pemandangan yang menyeronokan bila semua LED di pasang. lebih² lagi, bila rancangan itu menarik permerhatian i. Namun bergitu, pemandangan belakang bukanlah satu yang menyeronokkan, kerana disitu lah terdapatnya mak lampir dan pembantunya serta tuan boss. hahahahaha!!

kerja sebagai jurujual bukanlah satu pekerjaan yang menghinakan. Walaupun, ini bukanlah pekerjaan impian i, tapi sekurang² i bersyukur sangat kerana diberi peluang memikul tanggungjawab ini. melayan karenah pelanggan bukanlah sesuatu yang menyeronokkan apabila pelanggan tu hidungnya tinggi macam nenek kebayan. ego melebihi Gunung Everest, yang mana percakapannya boleh menimbulkan kebencian dan kemurungan sepanjang hari. tapi acapkali i memang dapat pelanggan bengong macam ni. tapi i tetap juga menyeronokkan diri melayan mereka ini Tetapi i caj harga lebih hangat daripada biasa setimpal dengan kesombongan pelanggan tersebut. Off Course la, mereka kena bayar sakit hati i. ^__^ hahaaaa..... tapi tak semua mcm tu. ada juga pelanggan yang friendly, yang menimbulkan keseronokkan untuk i terus menjadi jurujual yang berkaliber. enceh enceh! ape poyo sangat ayat i ni. hahahahahaaa!

walaupun suasana kerja yang nampak macam low class, kerjaya pun adakalanya orang cakap low class. tapi Alhamdulillah income menjamin masa hadapan. ada juga antara pelanggan tanya " kerja kat sini boleh dapat Rm 1000.00 ke? " helllloooo makcik, kami mampu pakai inspira* itu officemate i la, i tetap setia pada produa*

apa pun, i suka dengan kerja i sekarang. walaupun kelayakkan untuk kerja ni, tidak memerlukan Ijazah yang i gengam. tapi i cukup puas bila apa yang i target setiap bulan dapat dicapai. sebab itu, bertahan di sini 12 tahun. Yeaaa! Happy Anniversary! 22 November ni genap 12 tahun i di sini. happy sangat!

PC i selalunya akan dihiasi dengan pic makanan.. hehehe


full view workplace i











Tabung masa depan !


First Aid

Mana-mana tempat kerja mesti ada masalah. jangan pandang serius hal² macam ini. ambil pendekatan masuk telinga kanan keluar telinga kiri