Wednesday, September 28, 2011

:: Thanks BestFriend ::

*

Tak de kawan itu bukan satu masalah sebenarnya.. yang menjadi masalah tu, bila kita dari dulu anggap orang tu bestfriend kita tapi sebenarnya kita bukan dari friend list dia. yang paling menyedihkan, kita amat teruja dapat cari dia, tapi orang tue macam nak cakap "alamak dia dapat cari aku la.."
*Thanks BestFriend*




Te Amo

:: Bantu Mereka Yang betul² memerlukan - part Two ::

pernah dengar rumah Aman? pernah ? aku tak pernah dengar sebenarnye.. baru tahu ari nie ada sebuah rumah yang dia orang nie dek panggil rumah aman. ape rumah aman nie? Aman damai kew rumah nyerrrr..


ini la rupe dan bentuknyer rumah aman nie.. nampak macam aman kan... rekabentuk rumah nie memang unik.. tertarik la pulak aku nie.. heheeee.. sebenarnya rumah nie merupakan rumah anak² yatim yang terletak di Shah Alam...

sebelum nie, aku pernah cerita yang aku lebih suka menderma direct kepada tuan empunya diri kan ? so, ini adalah salah satu target yang boleh kita percaya untuk menderma a.k.a bersedekah. dengan kerjasama TLC dan Nuffnang, dia orang sedang membantu rumah aman ini untuk mendapatkan dana sebanyak RM 20,000.00 untuk memperbaiki dan memulih sistem pendawaian elektrik dan sistem pencahayaan yang berusia 15 tahun  *dalam bahasa inggeris nyer electricity wiring and lighting breaker system*



Camner nak menderma nie? caranyer adalah :
  • beli barangan jenama TLC yang merangkumi produk mandian, pencuci barang² dapur, pencuci lantai dan bilik mandi yang kebanyakkanya boleh didapati di kedai² dan supermarket. bila ko orang beli barangan dia orang nie, secara automatik ko orang akan terlibat dalam charity nie pasal 100% dividen yang TLC isytiharkan hasil daripada penjualan barangan mereka akan disumbangkan kepada 5 badan amal yang terpilih termasuklah rumah aman nie..


  • Melalui ONLINE - boleh buat online transfer ke akaun Maybank rumah aman (Shah Alam) AC no : 62106720433 Dekat rumah remark, tulis Nuffnang TLC Promise Me S2



  • ataupun pembayaran melalui cek, sila tulis cek atas nama NUFFNANG SDN BHD dan hantarkan ke 12B5, 12B6, heritage House, 33, Jalan Yap Ah Shak, 50300 Kuala Lumpur




 NOte : All donations are tak deductible, and Rumah Aman will able to issue a receipt for your kind donation

Te Amo

:: Bantu Mereka Yang betul² memerlukan - part One ::



Kau orang mesti pernah alami situasi di mana, tengah sedap² makan (kat kedai off course la kan, tak kan kat rumah pulak), ada orang datang kat meja kita, mintak derma. pastu tengah² berdating kat tepi pantai lido* hheee time dulu² la kan, sekarang nie dah jadi Danga Bay* ada budak² , orang² tua yang bukan warga negara malaysia, datang mintak derma jugak. ade kan ? aku selalu alami benda ini semua. sampaikan kat tempat kerja pun ada orang datang mintak derma dengan menjual ayat² AL-QURAN, ada yang datang mintak derma dari Utara sedangkan aku bekerja kat selatan. yang paling tak boleh blah tue, BUKAN WARGANEGARA MALAYSIA. ape yang patut ko orang buat. bersedekah seikhlas hati atau bersedekah atas tiket malu kalau² orang disekeliling kita tahu kita tak menderma


ermmmm... dulu aku selalu juga menderma kalau² orang² macam nie datang kat meja office aku. tapi terdetik kat hati, betul ke dia orang nie betul² memerlukan derma tu? lebih² lagi ada yang datang dari pakistan & Thailand. tetiba aje aku rasa was².. takut tertipu. zaman sekarang nie, ramai orang mencari jalan mudah untuk senang. menagih simpati orang ramai adalah salah satu cara yang paling mudah untuk menjadi senang.

Jalan penyelesaiannya, aku lebih suka menderma terus ke tempat² yang sepatutnya tanpa melalui orang tengah. itu lebih selamat. macam rumah² orang tua & rumah² anak² yatim. contoh yang paling mudah adalah dengan menonton bersamamu TV3. betul tak ??



Fikir² kan....
Bersambung....

Te AMo




Friday, September 9, 2011

:: Ramai Sangat Bertanya, Ini Jawapannya, Aku dah Penat Nak jawab, So jangan Tanya Lagi.. ::

Amboiiii.. kemain panjang bebenor tajuk kali nie, meroyan ker aper?? haaaa.... bukan meroyan da! ^___^ untuk yang bertanya sapa Dania sebenarnya... ini jawapan nyer..


 Dania Memang pandai Posing kan ??


Mulut Penuh dengan kuih raya .. tapi still nampak comel..


Tue jawapannyer... ekkkk tak tau lagi ? thats girl bukan kakak dania yeee... tue ibu kandung dania...!! walaupun sedih nak declare.. tapi aku kena gak declare yang aku nie hanya ibu angkat yang comel.. =__=

Te Amo

:: Pengguna Prepaid Akan Menikmati Cukai Perkhidmatan 6% .. Ala 6% ajerrr.. ::

pagi tadi, dapat msg dari hotlink pasal cukai perkhidmatan sebanyak 6% yang akan dikenakan kepada pengguna prepaid dan pembeli stater kit.. fuyooooo... semua nak kenakan cukai seh!! dia orang kata, dulu cukai nie, syarikat telekomunikasi yang tanggung.. tapi la nie, dia orang nak bagi kita tanggung pulak... dah la kebanyakkan barang semuanya naik harga.. tang prepaid nie pun dah nak kena bayar cukai pulak.. walaupun pada mata kasarnya tak ler seberapa banyak.. cuba kalau pakai mata halus sikit.. perbelanjaan keperluan harian semakin meningkat tau!

dulu perkhidmatan telefon nie, hanyalah sekadar kehendak.. tapi pada zaman semakin maju nie, penggunaan telefon merupakan satu keperluan hokey! di ulangi KEPERLUAN !! cam ne nak berjimat, kalau semua harga barang naik.. Tang gaji aje tak naik²..  Nak dapat kenaikkan gaji pun kemain susah. kerja separuh mati pun lum tentu dapat kenaikkan gaji yang setimpal. ehh! ape kes cerita pasal gaji pulak nie ! heheeeee....

so, untuk maklumat terlebih lanjut bleh g kat web Hotlink nie.. dia orang ada sertakan FAQ lagi...

Te Amo

Sunday, September 4, 2011

:: Bagaimana Untuk Menjaga Hati Dari diserang Penyakit Hati ::

Bulan Ramadhan dah pun berakhir. maknanye, syaitan tu dah mula berkeliaran berusaha untuk menghasut kita melakukan sesuatu yang merosakan diri sendiri... satu tempat yang menjadi kegemaran syaitan ni adalah Hati. Hati manusia nie terlalu lemah dengan godaan. so, bagaimana caranya untuk kita membersihkan hati kita supaya kita tidak terjebak dengan penyakit hati nie :

Mendirikan solat dan perbanyakkan Doa
salah satu kaedah yang sangat berkesan. so, rajin² kan bersolat. kenkadang tue memang payah, tapi kita kena berusaha melawan perasaan malas untuk bersolat. kalau dah malas sangat, sila la amalkan doa rajin solat ni..

Surah Ibrahim : Ayat 40-43

Selawat ke Atas Nabi Muhammad S.A.W

berselawat la paling minimum 100x sebelum tidur. ianya merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. disamping diampunkan dosa² yang lalu, otak kita akan menjadi tenang, dimurahkan rezeki, orang akan lebih menyayangi kita dan mencetuskan semua perkara yang baik². suka tak ? so amalkan hokey !


Solat Taubat


Selain daripada memohon keampunan, solat taubat dapat mencucikan hati dan menenangkan Minda.

Membaca Al-Quran


Andaikata ko orang tak pandai nak baca Al-Quran. belajar la.. tak rugi ape pun. banyak kaedah yg boleh kita pratikkan.. kalau kau orang malu nak berguru untuk belajar mengadi, kat kedai dah banyak jual DVD / CD untuk kita belajar membaca Al-Quran. kalau rasa lambat sgt.. kau orang bleh amalkan baca "Qulhu-Allah" sebanyak 3 kali.

Bermaafan Sesama sendiri



Bukan hari raya aje ekk kena mintak maaf, kalau boleh hari-hari. manalah tau esok kita mati. dah tak sempat nak mintak maaf.. mintak maaf seikhlasnya hokey !

Bisikan pada diri sendiri perkara yang positif.




Jangan terlalu mengharap orang lain memuji diri kita sendiri.. sepatutnya kita yang perlu memuji diri kita. bisikan pada diri sendiri yang kita nie, berharga. jangan sesekali memandang rendah pada diri kita sendiri. yakin pada diri!


Credit to : 

Nota Kaki : Cuba la praktik kan hokey...


Te Amo


r

Thursday, September 1, 2011

:: Cerita Di pagi raya ::

Memang menyedihkan bila kita tak dapat pulang beraya ngan family kat kampung kan? status kengkawan kat facebook kat twitter terang-terang menyatakan bertapa seronoknya berhari raya kat kampung... huhu.. menyediakan bila aku tak berpeluang berada di kampung pada pagi raya....

abisss nak wat cam ne.. terpaksa la pagi raya tue aku beraya ngan ibu mertua ku. dan pertama kalinyer berhari raya kat bandar.. tapi kan, sapa kat beraya kat bandar nie tak menyeronokkan? meriah jugak la sambut raya kat bandar nie, ramai gak yang tak balik kampung! jiran2 kat kawasan perumahan mak mertua aku ne, ramai yang tak balik raya.. ade gak yang pagi2 raya bertandang ke rumah..!


tengah hari raya pertama tue baru la dapat balik raya kat kampung.. heheee.. seb baik la kampung aku tue tak jauh.... thanks bucuk! sebab sanggup tinggalkan ibu mertua ku kat umah & pulang ke kampung aku!!... bertuah kan aku nie?

Nota Kaki : tue pun nak kecohkan? hahaaa....


Te Amo





:: 2 Tahun Sudah.. 1 Pengalaman yang Paling Manis Bak Kurma ::


Selamat Ulang Tahun Dania !! Anak aku nie, anak merdeka! aku bangga !!! walaupun bukan aku yang melahirkan, tapi aku bangga dapat menjaga dan membesarkan anak merdeka ni. ni baru perasaan bangga sebab membesarkan, apetah lagi perasaan Mama Dania yang melahirkan anak merdeka yang cukup istimewa nie! mesti si Mama nye tue bangga. kan! kan!








Te Amo