Thursday, August 25, 2011

:: Berbuka Puasa Bersama² tue sangat meriah ! ::


bila kita dapat berbuka puasa beramai-ramai dengan ahli keluarga memang menyeronokkan kan? bukan senang nak berkumpul seisi keluarga dalam satu masa. betul tak? kenkadang tue time raya ada jugak ahli keluarga yang tak dapat beraya bersama.. lebih-lebih lagi kalau yang dah kawin.. *isk iskk.. macam aku la tue*..

ari tue family aku berkesempatan la balik kampung, dapat berbuka bersama².. walaupun ada yang tak dapat joint, sekurang² nya aku, dania ngan Bucuk dapat berbuka ngan mak, ayah & atuk.. sebab raya tahun nie, aku terpaksa beraya kat rumah mak mertua.. sedih kan?? uwwaaaaaa!

antara makanan yg terhidang pada ari tue (sila lah jangan menjejeh air liur hokey )


Ikan Pari Bakar Bersama Air Asam 

Sayur Chap Chai - Menu Dari Mak

Ikan Cencaru bersama Air Asam - Beli kat Tanjung

Sotong Masak Sambal - Menu Dari Mak

Tembikai Jus - nyammm!!!

Ikan Goreng ni namanya ikan pasir !ko orang tau?

Ni karipap Ikan..  Kat tmpt lain susah nak jumpa ! kat Mersing aje ade!

Lengkong santan A.K. A Puding Santan

Ni talam Ubi.. eh ke ye?

Ni original Tepung Pelita !

Petai !!!

Sambal Tempoyak faveret sekeluarga !!

Nie la hasilnyer bila makanan semua terhimpun!

Nie bukan muka kelaparan ye.. nie muka kekenyangan !!
Tapi aku still mainten walaupun kenyang !!

Nota Kaki : Adakah ni Ramadhan Terakhir Kami ?


Te Amo

Friday, August 19, 2011

:: First Time Buat Kek Untuk Tempahan Kawen ::


salah satu aktiviti kegemaran aku adalah baking !! wahhhh!! seronoknya bila mengenangkan aktiviti nie. dah lama rasanya tak pegang mixer, tak pegang oven.. rindu la !!

ada member aku nie, msg kat Facebook, nak order cupcake untuk hantaran kawen.. Maakkkk aiiiii, terkejut mak tau !! tak pernah seumur hidup nie, buat kek untuk orang kawin.. tapi disebabkan kawan sendiri yang order, terpaksalah aku kreatifkan diri sendiri untuk buat deko kat kek tue. base untuk cake tue aku memang tak ada masalah.. sebab dah terro buat.. *ceh!*




tapi kena akui jugak lah kan, aku sememangnyer tak kreatif, so terpaksalah mengoogle cupcake deko.. dan ini adalah hasilnyer..



*********************








Tema dia warna purple. so, nie hasil kekreatifan aku mengoogle sebelum timbul idea bergini. harap kawan aku tue berpuas hati la yeeekkk..

Nota Kaki : Disebabkan kek ini, aku terpaksa ponteng kerja selama 3 hari sebab selepas baking, aku diserang migrin !! hahaaa... ini lah alahan semasa mengandung. start tue aku dah tak baking lagi. rest dulu!


Te Amo

:: Pertandingan Bayi Comel 2011


Hye Uolssss...
Budak² yang bersih suci murni semuanya comel² belaka kan ?
tapi kalau budak² tue selekeh, hingus meleleh sana meleleh sini, yang putih gebu dah jadi kelabu asap, ko orang rasa layak tak masuk pertandingan bayi comel ? ^___^

kalau anak² tak comel disebabkan keselekehan penampilan, nak salah kan sapa? mesti lah mak bapak dia kan ?? so, kepada ibu bapa sekalian, tolonglah jaga kebersihan anak² anda. jangan la biarkan anak ko orang semua berada di dalam keadaan yang selekeh.  eh! ape nie...

Ko orang mesti dah tahu rupa anak aku cam ner kan? comel & gebu macam ibu dia.. keihkeheehhh *muntah*. baru² nie, mak mertua aku, daftarkan dania masuk pertandingan bayi comel. keihkehhhhh..... mak mertua aku nie mmg aktif dalam segala aktiviti kat taman perumahan kita orang.

so, ini lah rupanya bayi comel tue...

Peserta No 10.

Belajar Posing dulu kat umah !

Lambaian ala² princess ^__^

Gigi Saye Cantik tak ?
Walaupun berposing macam nak rak kat umah, tapi bila sampai kat pentas, Dania boleh lari pergi belakang pentas.. adeeehhh!! tapi ape-ape pun, Dania time nie mmg cukup comel.. keiohkehh.. tak menang pun tak pe.. yang penting semangat!!

Te Amo

Thursday, August 18, 2011

:: Dari Lensa Canon Powershot A3100IS ::

Jika kamu tidak berkemampuan nak beli kamera DSLR, aku recomendkan beli benda alah ini.. Gambar memang cantik. adik aku yang agak cerewet pasal camera nie pun suka dengan camera aku nie....



walaupun size nyer agak tebal.. tapi kalau baling kat hanjing, sure confirm la hanjing tue tak mati... keiekhhh.. thats mean camera nie tak berat sgt smpi patah jari jemari mulus ko orang. kiekhhh....

nak tahu tak bertapa cantiknyer gambar yang ko orang akan dapat bila shoot pakai camera nie ? jom layan antara gmbr terbaik yang aku ada....

comel tak anak aku ? keihekhehh.. 

kami serupa kan? sama² comel ! tet!!

cam shoot dari camera DSLR kan ??

nie gambar yang paling terbaek dari ladang !!

Love Dania !!

shhhhh!!
so, ape pendapat kamu? cantik kan..  skarang nie, canon dah ade camera digital yang terbaru..powershoot A2200.. hargernya kalau tak silap Rm 399 ajer.. boleh layan kat sini kalau nak tgk feature nyer..

Te Amo

Wednesday, August 17, 2011

:: Mee Hoon Sup Berbola Ayam ::








Bahan-Bahan 
Mee Hoon - dicelur
Kerang - Direbus dan dikopek kulit
Bebola Ayam
Tauge
Kuib Ayam (Aku pakai serbuk tumix punya)
Air
telur
Bawang putih  -blender
Bawang Merah -blender
Rempah Tumis sikit  - aku pakai kayu manis ajer


Cara Membuatnya :
Tumis bawang putih dan bawang merah. pas tu masukkan rempah tumis sikit. biarkan sampai naik bau. kasi garing sikit pun sedap. pas tue masukkan air dan kuib ayam. Biarkan mendidih.
masukkan kerang, bebola ayam, pecahkan telur, garam dan ajinomoto. renehkan sup dengan mengecilkan api..
last sekali masukkan tauge dan tutup api..


Nota kaki : Nie mee hoon sup resepi aku sendiri... resepi asal boleh.. tapi rasenye memang sedap! ko orang cuba la ekkk..

Te Amo



:: Bila Nurse cakap Nak kena Amik Darah.. Sure Comfirm itu satu Penyeksaan ::


Hye sayang² semua !!
Panas terik sangat kan bulan puasa kali nie..
sungguh mencabar betul berpuasa di tengah² cuaca panas terik di tambah pulak dengan keadaan berbadan dua nie... *cehcehhh mcm nak pengsan baca ayat nie*

hari isnin lepas aku kena pergi klinik kesihatan untuk amik sampel darah. dia orang nak kata aku nie ada kencing manis la tue kan.. ini semua gara² air glukosa yang aku minum minggu lepas. cehh!! aku memang tak percaya yang aku nie ada kencing manis hokey... so, hari ahad aku pergi test darah sendiri kat farmasi. bacaan 4.4 ajer.. see! mana ade kencing manis pun.... !! ^____^

tapi ape pun kena g jugak derma sampel darah kat klinik tue.. dari start pukul 8.30 am, pastue 11.30 am, 5.30 pm dah yang last sekali 8.30 pm dah hasilnyer ....

*

*

*

*

*

Nampak tak dot-dot comel tue...  4 dot comel yng nurse tue tenyeh kat lengan aku pasal tak jumpa urat.. kejam tak ? *


*


*


*


*

Nampak tak kesan lebam kat lengan i nie.. tue bukan daki hokey.. tue lebam pasal darah tak moh kuar..... 
Nota Kaki : Sila jaga pemakanan sebelum nak kena enjet.. peringatan untuk diri sendiri jugak..

Te Amo

Tuesday, August 16, 2011

:: Tanda Kamu Stress ::



Sumber : Rapi 15 Ogos 2011


Te Amo

:: Badan mula mengembang lari dari bentuk asal - sure sedih ::


comelkan kasut² nie... !!


Sebelum Pregant, Saiz kasut yang aku pakai adalah 4 atau pun 5.. so, memang cute mute la kaki kalau dapat pakai high Heel... kuncup ajer kan.. tapi sejak peknen nie, nampak gayanyer semua heel aku yang lama kena sedekah kat orang yang kakinyer secomel kaki aku dulu..

sebab...

sekarang nie, kaki aku semakin kembang... so saiz kasut aku sekarang adalah size 6.. huuhu.. kembangnyer... ade kawan aku nie cakap, kaki kita tak kan kuncup balik lepas bersalin... 
Stressss !!! =___= "



Te Amo






:: Kenapa Lagu raya Tahun Ini Buat Aku Rasa Nak Nangis ::





Hye Reader Sayang............. !!
lagu raya dah start dimainkan kat corong² radio...
ko orang ada dengar tak ??

huhuh.. pagi tadi time drive nak g kerja...
Hot Fm buleh mainkan lagi raya....
tahun² sebelum ini, lagu raya semuanya aku dengar ceria ajer..
even lagu sedih..
lagi² lagi Dari jauh ku pohon maaf .. semuanya aku rasa gembira nak menyanyikan nyer...

tapi tahun ni, lagi ceria pun buat aku sedih..
lagu sedih buat aku bertambah sedih..
Kenapa !!! uwaaahhhhh !!! nak nangis la cam nie.....

Nota Kaki : Nak balik kampung raya ngan mak.. buleh tak ?? +___+"

Te Amo

Saturday, August 13, 2011

:: Kecelaruan, Kekeliruan & Berbelah batu Mentakub .. Eh Ape Nie ! ::




Kalau time nak raya nie, topik paling hangat diperkatakan dan dipertikaikan oleh suami isteri adalah NAK BERAYA KAT MANA.. betul tak ? lebih² lagi yang kampung jauh².. sorang kat selatan, sorang lagi kat utara... mesti pening kan.. dulu sebelum kawin, aku nampak benda nie satu persoalan yang remeh. isu cam nie pun nak jadi gaduh kan ? Tapi bila dah kawin nie, Amik ko.. tak pasal² benda yang remeh nie, dah jadi isu besar.. huhuhhh *nangis*

mak aku dah bising, bila dapat tahu aku tak balik malam raya macam biasa. macam mana nak balik, kalau bucuk dah awal² bagi tahu kena beraya kat umah mak dia.. adeeehhh.. aku pening! nak pilih mak ker nak pilih mak mertua. Alasan kukuh yang bucuk bagi " saye anak tunggal, tak kan nak biarkan Mama beraya sorang² " betul jugak kan.. ?

tapi mak aku pulak cakap " kita tak pernah raya berpisah, tak kan lah raya nie nak raya berpisah. mak marah kat Ogy pasal tak nak beraya sama, nie ko pulak tak nak balik " adeehhhh tension tau takkk !!!

Aku plan, petang raya pertama baru nak balik kampung. tapi tengok muka mak aku, rasa macam tak sampai hati pulak... tension nyerrrr... cam ner nak buat nie....!!!

Nota Kaki : Kampung bukannyer jauh pun. Pasir Gudang ngan Mersing bukannyer jauhkan ? tapi memang rasa serba salah, kecelaruan dan kekeliruan.... !!

Friday, August 12, 2011

:: Antara Non-Stick Rice Cooker Dengan Stick Rice COoker ::



Hye reader, hye kawan²…
Selamat menjalani ibadah puasa yang ke 12 hari… sedar tak sedar dah hamper 2 minggu kite berpuasa kan ? buat setakat ni, aku terpaksa ponteng puasa sehari gara² air glukosa ? cehh.. ingatkan tahun nie dapat la kiranya menamatkan sebulan puasa tanpa ponteng.. tapi ape nak buat..  +__+

Kali nie aku nak bercerita mengenai periuk nasi.. sapa tak tahu periuk nasi sila pergi masuk zaman batu hokey.. kiehekehehhhh.. sekarang nie, zaman semakin modern. Periuk nasi pun semakin moden. Kalau dulu periuk nasi hanya digunakan untuk memasak nasi ajer.. tapi disebabkan kecanggihan teknologi sekarang. Maka lahirlah periuk nasi yang serba boleh. Boleh mengukus, boleh membuat cake dan membuat roti..
::  Multifuction rice cooker yang boleh masak kek ngan roti ::

Mesti kau orang kata aku nie merepek kan? Haiiiyyaaaaa.. aku tak tipu la.. memang ada periuk nasi cam tue…  salah satunyer Toshiba Digital Rice Cooker. Selain daripada tu, Panasonic pun ada juga rice cooker jenis macam nie.. canggih tak ?

Selalunya rice cooker sebergini mempunyai non-stick pot. So, kalau kau orang masak nasi ker aper ker, ianya tak melekat kat pot tue. Senang nak cuci. Jimat beras ! kihekhehhhh

Tapi tau tak? Non-stick pot ni ada keburukannya.. ini berdasarkan pengalaman aku menggunakan non-stick pot. Selalunya nasi yang kita masak menggunakan non-stick pot mempunyai wap air dibawah kerak nasi yang berfungsi sebagai pelincir seupaya nasi tu tak melekat pada pot tu. Tapi jika kita off switch periuk nasi tue. Sure confirm Nasi akan cepat basi. Kalau ko orang masak waktu pagi.. sure confirm petang dah basi. Tapi kalau ko orang sentiasa on karen, nasi memang tak basi tapi nasi jadi keras macam kerak sebab terlalu panas. Lagi satu pembaziran bil karen sebab kena on switch selalu. Selain itu, tak maknanya jimat beras. Sebab kalau tak on switch, nasi akan jadi basi. Tak kan la kita nak masak nasi berpuluh-puluh kali dalam satu hari semata² tak nak nasi basi kan ? tak kan la nak on switch 24 jam?

So, untuk menyelamatkan duit poket aku dan ko korang semua, aku suggestkan periuk nasi yang tak de function non-stick tu. Biarlah dia nak berkerak pun, kalau ianya lebih menjimatkan bil karen kita dan juga belanja dapur kita. Betul tak… ??