Friday, March 25, 2011

:: Tips untuk menghadapi tekanan ::

Tengok gambar nie pun dah boleh jadi stress

dalam kehidupan, setiap orang pasti suatu saat akan menghadapi tekanan. tekanan nie macam warna² colourland yang comel² tue.. kiekeiehhhh.. sungguh !! cuba kita renung dalam².. bila kehidupan kita tak ada tekanan.. seronok ke??  tak ada cabaran kan ?? line clear aje.. mesti membosankan.. so, conclusion nye adalah  TEKANAN ITU COMEL !!

tapi kena hati² hokey, kadang kala tekanan boleh membuat diri kita hilang kawalan. sebagai contoh, pasal result spm tak berapa nak comel, pelajar ini mengambil keputusan untuk bunuh diri.. !! cehcehchehh.. singkat pemikiran budak sekor nie.(aku tak sure la pasal result spm ke ape ke..)



kepada adik² semua, jangan sesekali buat macam nie hokey ..

aku nak share dengan kamu semua 8 tip berguna untuk tangani tekanan..

  • tarikh nafas dalam² pas tue hembus perlahan². kawal diri, jangan mengelabah dan cuba berfikir dengan tekanan. 
  • senaraikan beberapa cadangan penyelesaian. cuba buat satu². manalah tau ada diantara cadangan kamu tu berkesan.
  • kalau ada teman rapat yang kamu percayai, cuba bercerita dengan dia. kekadang tue, kita susah nak berbincang masalah dengan keluarga. betul tak ? tapi percayalah, keluarga adalah yang paling tepat untuk kita bercerita tentang masalah kita.
  • bila kita hadapi tekanan, badan ngan otak kita penat. so berikan diri kita masa. buat sesuatu yang mengembirakan hati sendiri. kira sebagai hadiah la.. sebab fikiran nak kena fresh untuk kita ambil sebarang keputusan.
  • jangan terlalu serius dalam kehidupan. buat lawak sekali sekala.. ketawa dan senyum selalu. kalau terlalu serius sangat akan mengundang stress.
  • dengar muzik, membaca dan tengok wayang. hidup lebih santai
  • main game !! tak kira la playstation ke, game boy ke.. hahaa... ade lagi ke orang main game boy nie..
  • bagi orang islam.. berzikir. insyaAllah, hati akan lebih tenang..


selamat mencuba !!

Te Amo