Monday, February 28, 2011

:: Buntat Bufday ::

Happy Birthday To You,
Happy Birthday To You,
Happy Birthday To Buntat,
Happy Birthday to You...

semoga tak gatal² & tak miang²


Te Amo
Sayang Bucuk!

Sunday, February 27, 2011

:: Pertama kali a.k.a Kali pertama ::


Bila kita dapat lakukan sesuatu perkara buat kali pertama, dan perkara itu berjaya, mesti membuatkan kita tersenyum lebar dan bangga! kan! kan! *senyum*

aku rasa bangga hari ini sebab hari nie pertama kalinya aku bawa Dania pergi check up! keihkeiehhhhh.. haa gelak² walaupun bukan lanya perkara yang besar mana pun, tapi umo anak aku dah setahun 6 bulan beb.. tapi kali nie baru aku dapat bawa dia ke klinik seorang diri! waaaahhh! bangga betul la aku..

walaupun terlambat sampai ke klinik kesihatan pasir gudang, appointment pukul 10 pagi, tapi aku sampai 11 pagi. aku daftar kat kaunter 11, dalam 30 minit tunggu, no aku dipanggil. pas tue kena g bilik 9. kat sini yang kena tunggu lama. pukul 12 baru dia orang panggil. masuk bilik, dania kena bogel. naik kat tmpt timbang, berat dania 9.5 kg aje.. perrggghh sikit no la pulak naik. aku ingatkan dh 10 kg. sebab beratnye bukan kemain lagi..

pas kena kaunseling ngan nurse tue, kena pulak g bilik suntikan.. Dania memang baik.. tak nangis pun! kehekiehhhh saya kuat saya kuat! tapi nurse tue kata enjet nie budak akan deman.. so kena standby la ubat demam.. pas tue aku hantar dania kat umah mak mertua aku.. macam² aku pesan kat orang tua tue.. keihekehehheee.. main angguk aje dia.. harap2 dia faham...


Te Amo
Sayang Dania!

Wednesday, February 23, 2011

:: Jatuh Cinta dengan Tayong Dalawa ::

 selamat petang semua!
sapa pernah suka tengok cerita Philippine ? weeeeiiii ramainye.. aku sebenarnya tak berapa suka.. aku lebih suka tengok cerita korean ataupun jepun!.. keihekehh.. sebab aku kan macam jepun! *pengsan*. ada satu cerita philiphine yang best -Tayong Dalawa a.k.a Two of Us dalam bahasa omputihnye...
ceritanya pasal hal keluarga. pasal sepasang kembar yang bercinta dan tersuka dengan gadis yang sama. si kembar nie sebenarnya tak tahu yang dia orang nie sebenarnya kembar, sebab nenek si kembar nie telah jual sorang kembar nie kat keluarga lain. yang tragisnye keluarga nie sebenarnya adalah madu kepada ibu si kembar nie.. cehcehceh! berbelit² jugak la ceritanya.. tapi memang best! lagi² si kembar tue hensem giler..
Nie JR/David Garcia , atau nama sebenar dia Gerald Anderson

 Yang nie pulak David Garcia atau nama sebenar dia Jake Cuenca

comelkan mereka berdua!! saya suke!!!

Te Amo,
Bucuk lagi comel!

Tuesday, February 22, 2011

:: Syarat² untuk mengambil anak angkat di KEWAJA :;

Tetiba teringat kat cerita Ampunkan Daku kat TV3 sabtu lepas²... sedihkan cerita dia kan? aku smpi menangis tersedu² kat umah.. Line clear so, boleh la aku releasekan tangisan tanpa ada gangguan.. keihekeihhh.. kalau tak sakit oooooOOOO tahan nangis. keihekeiehhh..

****
dulu sebelum kawin, aku beriya² sangat nak ambik anak angkat. Allah S.W.T dengar doa aku, so dia kurniakan aku seorang baby yg comel sgt! sayang kat dania! sekarang semakin bijak, semakin nakal.. tapi aku suka sangat!

ada 2 cara untuk ambil anak angkat sebenarnya selain daripada kita ambik personal dari ibubapa dia orang, kita boleh ambil anak angkat dari KEWAJA dan BADAN KEBAJIKAN MASYARAKAT. so, hari ni, aku dan cerita pasal anak angkat dari KEWAJA..

****
sebelum itu, kamu semua kena faham status anak² kat sini, jangan pula satu hari nanti status budak² yang tak berdosa ini, jadi satu isu kemudian hari. teringat dialog kat cerita AMPUNKAN DAKU .. "anak² luar nikah nie, kalau ditoreh isinya, mengalir darah yang sama, warna merah.. tiada bezanya dengan anak halal ...

Syarat² untuk ambil anak angkat di KEWAJA :
  1. Pasangan suami isteri Warganegara Malaysia yang beragama Islam dan menetap ATAU tinggal tetap didalam Negara.
  2. Telah berkahwin lebih daripada 5 Tahun dan tiada mempunyai zuriat atau anak sendiri walaupun anak angkat.
  3. Pasangan suami isteri yang layak mestilah berumur tidak melebihi 45 Tahun dan sihat tubuh badan serta mempunyai asas ekonomi yang kukuh.
  4. Jika perkahwinan kali kedua atau kali yang seterusnya, keutamaan hanya kepada isteri yang tidak pernah hamil ATAU tiada anak kandung sendiri.
  5. Kepada pasangan yang belum cukup 5 Tahun, mereka mestilah menyediakan lapuran atau pengesahan doktor yang mengesahkan mereka sukar untuk dapat anak ATAU berkemungkinan tidak boleh mengandung.
  6. Pasangan yang layak hendaklah bersedia menjadi penaja demi menanggung segala kos yang berkaitan dengan Ibu Kandung bayi ( anak angkat ) disepanjang Ibu tersebut berada di Kewaja termasuk kos perubatan dan pengurusan kerana Kewaja tiada mendapat bantuan dari sesiapa.
  7. Pasangan yang layak dikehendaki menyediakan dokumen-dokumen berikut;

    Salinan Mykad suami isteri.
    Salinan Sijil Perkahwinan.
    Salinan Slip Gaji atau bukti pendapatan bulanan ATAU perkerjaan.
    Maklumat dua orang kenalan yang tiada pertalian keluarga ATAU persaudaraan untuk rujukan.
    Surat sokongan atau pengesahan (Rujuk No.5) untuk kes tertentu ATAU jika perlu sahaja.
  8. Proses permohonan dibuat pada setiap Hari Rabu minggu pertama setiap bulan. Pemohon di kehendaki menghubungi Kewaja untuk mengetahui tarikh dan masa. Masa daftar, dari Jam 9.00 pagi hingga 12.00 T/Hari.
  9. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 013-3384868 atau 012-2966884 . Tak pun boleh klik sini.


 Te Amo
Sayang Kamu Semua

Sunday, February 20, 2011

:: Perbezaan International, Antarabangsa dan Sedunia ::

 cube ko orang cakap kat aku, ape berbezaan antara International, Antarabangsa & sedunia... aku penat nak cari perbezaan antara 3 perkataan nie.. perbezaannye adalah dari segi bahasa! betul tak? hokey.. cuba cari perbezaan antara dua perkataan ini pulak, Kuala Lumpur dan KL? ape perbezaan? kieihekehehhehhh... sengal kan soalan nie?
 
ape kejadahnye nak tanya soalan merapu nie.. alkisahnye, adik aku yang sorang nie, terlebih pandai, dapat pulak sekolah kat sekolah elit, tapi otak dia sengal? dia cakap.. international dan Antarabangsa tue tak sama dengan sedunia! keihekiehekiehhh 

dia cakap " tahun nie kan, pesta layang² best tau! sebab satu dunia datang! dulu antarabangsa aje!"
tak ke sengal cam tue..
mase dia kecik² dia ade cakap macam nie..

"ayah bukan gi kuala lumpur la.. ayah g KL!"
keihekeihekeihhhh... aku ingatkan dah beso dia tak sengal lagi mcm tue, rupa² nye masih tahap kanak² adek aku nie....! adeehhh! macam² perangai!

muka boleh tahan cantik! tapi sayang! iQ kurang sikit! hehheeeee.. tapi angah sayang kamu, sebab kamu comel! *uuuwwwweeek!*

Te AMo
Sayang Kamu Semua!
 

:: Aku Berjaya ::

Aku berasa bangga *bangga la sangat* sebab aku dapat membesarkan lagi saiz badan aku!! huhuuuuuuu.. cuba ko tengok gambar kat bawah nie.. beza siot! sangat² beza! tiba² aku rasa nak pengsan dan tak nak bangun selagi aku tak kurus!! uuuwaaaaaa!! memang aku stress giler²

 
Tahun 2009 - 55 Kg

 Tahun 2011 - 62 Kg

dah bertambah stress bila bucuk bagi komen cam nie kat facebook aku.. weeeiii macam nak terjun dari apartment yg aku tinggal sekarang!
 bila dapat komen yang meruntuhkan semangat untuk terus menternak lemak.. aku g beli kasut sukan kat kipmart masai.. Puma celup aje.. dan dengan rasminya, aku dah pun g gym dekat kawasan perumahan mak aku! pada besday aku 19 feb 2011.. *promote besday! suka tau! * wow! smpi ke hari nie, kaki aku masih terketar² sebab aku kasi train kaw² kat bahagian punggung..! kasi dia kecut smpi aku buleh pakai size seluar jeans 29! hahahaaa! giler! tapi aku nak jugak, pasal ape? pasal size jeans yang aku slalu pakai *size 30* dah tak muat!!!! dan yang lagi mengejutkan size 32 pun dah macam sarung nangka dah aku tengok, seksa suar tue aku kerjakan!!!!!

uuuuwaaaaaa! aku memang stess giler² skarang! bila stress teringat ais krim wall selection yang aku borong kat tesco seri alam semalam!!!


Te Amo
Sayang Kamu semua!!

:: Keputusan STPM 2010 sudah keluar !!! ::

 waaaa weeeiiiii! result STPM dah keluar!!!! cehcehcehceh.. mcm aku pulak yang nak ambik result kan? actually aku tak ambik STPM.. disebabkan aku terlebih pandai *sila muntah hijo* aku ditawarkan Matrikulasi sebelum terus ke degree.. so terrro tak aku? dah jimat banyak masa kat situ.  hokey² stop cerita pasal matrikulasi dulu.. aku nak cerita pasal STPM..


sebenarnye. ade officemate aku yang g amik result STPM dia hari nie, siap nangis² lagi bila dh ambik.. so aku dah tahu la ape result dia kalau dh sampai nangis² kan... bila tengok result slip, Alhamdulillah.. 3 ++ pointer dia.. waaa weeeiiii Congratulation dek!! semoga tercapai hajat kamu nak jadi cikgu! 
yang tak berapa besh tue, kita orang terpaksa lah bersiap sedia untuk cari pengganti kawan menjoyah kami nie.. errrrmmm ape pun aku doakan dia berjaya!! cayyyyoook! cayyook!

Nota kaki : sekarang nak dapat matrikulasi pun susah kan? pas tue jangka masa pun dah jadi 2 tahun.. tak macam dulu, setahun aje..!

Te Amo,
Sayang Kamu semua!

Saturday, February 19, 2011

:: Pantai Air Papan Mersing ::

 Nie cerita pasa cuti Tahun Baru Cina ari tue *lewat lagi entry kali ini - aku buzy Hokey!*. aku sekeluarga tanpa bucuk tercinta, bucuk kena kerja, cian bucuk! balik kampung dah berpicnic kat Pantai Air Mersing. Sapa tak tahu Pantai Air Papan? keihkeiheehhh.. ade gak ke tak tahu kat mana? ko orang cari la kat google hokey.. mesti jumpa!
 sebelum smpi kat air papan tue, ko orang akan jumpa sawah padi, memang cantik siot! jangan ingat mersing tak de bendang sawah hokey!
bergini la ngupanya Air papan Mersing!

aktiviti yang aku buat kat cni adalah Makan + Main Air *aktiviti wajib bila smpi kat pantai*

 dania seronok dapat main air pantai untuk pertama kali!

 dengan buntat! cehceh! buntat seksi la ari tue

 sampai² aje dania dh buat tahi mata dulu! ceh!

 boleh gantung buai lagi kat pondok!




 team kipas! tpi sebenarnya mak aku aje tukang kipas, anak² nye tukang makan aje!

 harta karun!

 mak tersayang!

 Degil! 1st time dpt jejak kaki kat pantai! kiehekeihhhhhh comel tau!

 aksi cik lisha melompat! tinggi tue! cehcehceh! auta aje lebih..

ni time kering lagi.. cube tengok kat bawah....

=

=

=

=

=

=
 dah basah lecun!

syok sgt! famly is the best...

Te Amo

Tuesday, February 15, 2011

:; Festival Layang-Layang kembali ke Pasir Gudang

 yeeepppiii! festival layang² telah kembali ke pasir gudang, tahun lepas, dia orang buat kat Bukit Antarabangsa, Bandar Dato Onn. ape la boleh tukar tempat macam tue! tak suka tau, cehcehcehh! walaupun aku duk kat pasir gudang, aku tak pernah pergi pun.. keihekeiehhh.. tapi tahun nie aku nak pergi. nak pergi ngan dania yang chomel tue... tambah pulak dah ada Mr C yang boleh rekod aksi kami semua..
 so festival nie start hari nie 16 Febuari 2011 hinggan 20 Febuari 2011 * 19feb tue hari jadi aku -blingbling* banyak bengkel, banyak kedai² makan, Banyak kedai ² jual layang-layang yang akan dibuka. so kena standby duit lebih hokey. pas tue parking memang sulit sikit. jalan mesti jem giler kat tasik nie.. tapi itu semua tak mematahkan semangat aku nak pergi.. aku nak pergi jugak!!

sesiapa nak tengok tentatif program bleh klik kat Pasir Gudang International Kite Fest. ini web rasmi Pesta Layang²  Pasir Gudang.

 Te Amo

:: Penjagaan Beteri Kereta ::

 hari nie, bateri kerta haku buat hal lagi. tak boleh start!!!1 adeeehhh.. lum pun sampai setahun dia dh meragam.. nampak macam trend pulak, batteri nie punya jangka hayat yang kurang dari setahun.. nasib baik la ada beteri spare adik aku punya, so aku sapu la dulu, sementara nak claim warranty bateri tue..  sampai kedai, aku terus meng'google' cari cara² penjagaan bateri supaya panjang jangka hayatnye..
bateri kereta ni ada 2.

bateri kereta basah 

  bateri kereta kering
Bateri kereta basah nie memerlukan penjagaan yang berkala, manakala bateri kereta kering nie tak ada. oleh kerana bateri kering nie tak ade penjagaan berkala, so harga dia mahal sikit berbanding bateri basah. namun bergitu, jangka hayat bateri basah lebih lama berbanding bateri kering.

cara² penjagaan yang aku dapat kat harian metro :

Periksa paras elektolit berkala. Lihat pada bateri kenderaan anda (gunakan lampu suluh jika keadaan tidak jelas), pastikan paras penunjuk elektrolit bateri kenderaan anda berada di antara paras maksimum dan minimum sepanjang masa. 

Jangan biarkan paras elektrolit berada di paras rendah (minimum) ataupun melebihi paras maksimum.

Tambah air bateri jika ia berada di paras minimum.

Apabila membuat penambahan air bateri, gunakan air suling dan elakkan daripada menggunakan air galian.

Periksa ketumpatan bandingan selalu. Cas bateri sekiranya ketumpatan bandingan berada dalam keadaan nyahcas untuk masa yang lama.

Gunakan jeli petroleum pada tambatan bateri untuk mengelakkan pensulfatan dan periksa sambungan sama ada ketat atau sebaliknya.

Pastikan palam pengalih udara ketat dan pastikan liang pengalih udara tidak tersumbat.

Gunakan asid sulfik gred bateri apabila mengisi bateri yang baru.

Pastikan bateri ditambat kukuh pada kedudukannya. Jika tambatan tidak kuat besar kemungkinan bateri tidak dapat berfungsi.

Periksa penyambung bumi daripada berkarat dan kakisan.
bila aku baca artikal nie tak la berapa nak faham, sebab dia guna perkataan bahasa baku. so, ko orang kalau nak faham kena la baca betul² hokey!

Te amo
 

Saturday, February 12, 2011

:: Fesyen Terlampau Annual Grammy Award ::

Kepada artis² kat malaysia, jangan la berfesyen sampai cam nie.. sakit mata aku tengok..

 

Jennifer Lopez at The 42rd Annual Grammy Awards in 2000



 Lady Gaga at The 52nd Annual Grammy Awards in 2010


 Toni Braxton at The 43rd Annual Grammy Awards in 2001


 Alicia Keys at 44th Annual Grammy Awards in 2002


Imogen Heap at he 49th Annual Grammy Awards in 2007


Credit to : music.Yahoo.com



:: Elly Iskandar dah Bertunang?? ::


Tahniah Elly walaupun agak  kecewa bila dia dah bertunang.. 
huhuhuu +________+, 
aku doakan Elly Iskandar berbahagia..
*merah nye mak Ngah ...kiehkeehhh*


Wednesday, February 9, 2011

:: Suprise !! ::

sebelum nak tulis entry ni, aku memang dah tergelak sakan da.... adeeehh sakit perut bila mengenangkan ape yang akan terjadi ngan entry nie... keihekehkeieheheee... wait². bagi aku gelak lagi sekali... keekkeheoiekehheeee...
hokey² .. udah² la tue ek.. *ape kes nie* mesti korunk tertanya² ape benda yang geli hati sangat nie.. cam ni, sebelum adek² berangkat balik ke asrama masing², dia orang cakap kat aku, dia orang ada tinggalkan wasiat.. cehcehcehhh wasiat ape benda pulak la ni kan... nak kata bagi harta, harta ape yang budak 2 ekor nie ade...*perut, tekak & selera yang beso ade la* .. aku pun xcited la nak tgk apakah wasiat tue.. jeng² .. nie la wasiat nye
-
-
-
-
-
-
-
sila scroll lagi ye..
-
-
-
-
jangan teperanjat
-
-
-
-
-

jeng²

-
-
-






 hahaaaaaaaaa.. dia orang tak tahu, kakak dia orang nie jahat! amik kamu semua. sesuka hati menyemakkan gambar separuh sedar ko orang kat mr C aku eeekkk.....

nota kaki : untuk budak² yang berkenaaan, kakak kamu nie tak moh delete entry nie hokey.. jgn nak pujuk²


 Te Amo
Sayang Kamu semua!