Friday, December 31, 2010

:: Sweet Memory 2010 ::

nie entry penutup untuk tahun 2010..
walaupun sekarang ini tengah sibuk dengan promosi panasonic, aku curi2 la tulis entry nie..

apa yang terjadi dalam 2010 nie.. kalau nak disenaraikan memanglah banyak tak terkira dengan jari tangan.. kalau di campur ngan jari kaki pun belum tentu cukup.. so aku senaraikan yang penting2 aje.. sebab nak jadikan satu peringatan untuk diri sendiri.. maklumlah makcik makin lama makin tua.. memori pun makin kurang..

#sweetmemori 2010 - berhari raya pertama kali dengan NUR IMAN DANIA.. seronok bila dapat beraya dengan anak.. macam-macam benda nak kena sediakan untuk dia.. tapi dah menjadi kebiasaan.. aku berebut dengan mak.. adehhh! mak nie suka tau berebut ngan aku pasal dania nie..
2

#sweetmemori 2010 - aku dengan jayanya dapat menamatkan zaman bujang. kehekeihh.. kawin jugak aku akhirnya..
[gambar lepas nikah- x de sanding2.. simple  but i love it]

#sweetmemori 2010 - memori yang paling besh adalah bila aku dapat jumpa kawan lama aku.. dah lama tercari2 dia kat alam maya nie.. akhir nye jumpa gak...sapa dye? my best friend time waktu sekolah menengah dulu reenaOnn. pas tue dapat pulak jumpa kawan2 lama zaman sekolah dulu kat facebook..

#sweetmemori 2010 - aku dapat mencantikkan blog aku yang beku macam ais nie.. akhirnye cantik la jugak kan... tapi tak sama cantik n hot macam reenaOnn, YnnLunia cik epal chokilala

#sweetmemori 2010 - aku aktif ngan twitter. padahal akaun twitter tue dah lama ade, cuma tak berapa tahu cam ne nak guna.. tapi sekarang nie dah tahu skit2..

semuanye sweet kan.. yang pahit tue lagi banyak.. keihekehekkk nak cerita ke tak nak ek..?? pada sesiapa yang baca blog aku dari awal tahu ape kenangan pahit yang aku alami pada tahun nie.. yang paling pahit bila cinta dihalang oleh keluarga sehingga menimbulkan banyak konflik..cehcecheh.. dh macam cerita samarinda kat tv3 pulak da.. tapi semua tue akan aku jadikan satu pengajaran.. dan doakan aku bahagia dengan dia..


Dynamic Glitter Text Generator at TextSpace.net


Peace!
sayang kamu semua!

Saturday, December 25, 2010

:: Pembantu rumah free of charge ::

 keciknye maid aku nie?? bleh buat kerja ke??
 [org sibuk memasak, dia sibuk mengemas kt dlm almari]
[tapi yang besh nye maid aku nie.. dah pandai mengemas, pandai kemas balik]
[pandai tutup pintu almari]

[dh penat mengemas kat dapur, dia mengemas kat hall pulak]


Peace!
Sayang kamu semua!

Thursday, December 23, 2010

:: hobi akhir2 tahun [ bleh cam tue ]


 [order by my sis rozianarafar]



  [first order ; officemate -  myra]

mcm tak percaya aku leh buat benda2 nie....
tapi hobi baru aku nie bleh aku lupa kat hubby aku 
cehcehceh.. sorry ye bucuk...

Peach,
Sayang Kamu Semua

:: Year End Sales [ Y.E.S ]

 sedar tak sedar skarang dah nak sampai hujung tahun kan..
kebanyakan shopping complex akan buat sales.. giler-giler sales.. nasib baik la bonus tak kuar lagi. kalau dah kuar memang aku berumahtangga kat shopping complex.. hehehee..

tpi story kat cni bukan nak cerita pasal promosi kat shopping complex ek.. tapi promosi kat satu kedai nie.. warna tema hitam merah!! hehee.. cantikkk OOoooOO!! keihekehh.. kat mane tempat tue..
so kepada sesiapa yang duk kat area pasir gudang, leh datang kat tempat nie :

KK ELECTRONICS SDN BHD
31, Jalan Perdagangan Damai, 
Bandar Baru Nusa Damai,
81700 Pasir Gudang, Johor
TEL : 07-256 1720

promosi start 24 Disember 2010 - 2 Jan 2011 [ 10.30 am - 10.30 pm ]
promosi ape benda alah nie ?????
keihekeihh..
kat cni dia orang jual barang2 elektrik.. so sesiapa nak cari , mesin basuh, peti ais,TV LED barang perkakasan dapur, barang2 audio even perabot yang terbaru, ataupun nak tgk movie 3D percuma bleh datang kat tmpt nie....



okey.!! selamat membeli belah!

Peace!
sayang kamu semua!

Wednesday, December 22, 2010

3 tahun lepas dot dot dot...

dulu..
3 tahun lepas, aku jumpa sorang mamat ni. aku jumpa dia kat tempat kerja dia. aku tapaukan makanan untuk dia walhal aku tak pernah langsung jumpa n kenal dia.. Wow buleh ke mcm tue.. tapi tu lah hakikatnya.. aku tak kenal dia. tapi dia kenal aku. pasal dia selalu skodeng aku kat tempat kerja aku.. ceh! tak aci kan..
alkisahnye, officemate aku bagilah no phone aku kat mamat nie. dia kata mamat nie hensem.. so aku pun suka la..almaklum la mase tue aku single, usia pun dah makin meningkat tapi tak de boyfriend.. sedihnyer mase tue..selalulah kite orang contact each other.. sms aje.. phone jarang skali..

satu malam tue.. dia msg cakap botol air dia pecah kat tmpt kerja.. pas tue kantin kat tmpt kerja dia dah tutup [kerja malam la katakan], aku ni kan mudah kesian kat orang , aku pun dengan rela hati nak hantarkan air kat dia. tapi sebenarnya, nie la peluang aku nak tengok muka dia.. ehheeee.. 
malam tue pulak mak aku x de, so line clear.. aku tapaukan air masak ngan nasi sikit. ari tue pulak hari raya haji, so ade balance2 makanan tue aku tapau la semua...

disebabkan aku tak berapa familiar ngan jalan2 kat kawasan kilang2 pasir gudang nie, maka aku tersesat n rasa macam nak giveup. tapi hensem punya pasal [tue kawan aku cakap] aku cari2 la jugak.. n pukul 2 pagi baru aku jumpa! 2 pagi!!! adeeeehhh.. camne la bleh sesat!

sampai kat sana, aku jumpa mamat tue. ceh!! ceh!! tak hensem pun? gelap aje? kawan aku nie bohong la.. tak hensem langsung..
tapi tue 3 tahun lepas... skarang dah jadi husband aku! kheiekehekehhh.. amik ko! tak hensem konon! tapi skarang dah hensem.. happy anniversary bucuk!
[gambar : parvilion, kuala lumpur]
peace
sayang kamu semua!

Saturday, December 18, 2010

Tekad mahu kurus

 ari nie rajin sungguh aku walkblogging!! ceh wah! dah mula pandai guna perkataan-perkataan blog .. aku bangga! so hari ni, apa yang aku dapat daripada walkblogging ni.. aku terjumpa 1 web yang menetapi selera untuk mengorbankan babat-babat yang semakin membiak dalam badan aku nie... uuwaaaaaa! nak nangis nie!!! isk! isk! owner blog nie dulu gemuk, pas tue dia mengamalkan diet atkins dan dia berjaya! tak caya bleh lawat taknakgemuk.com.

Atkins diet terbahagi kpd 4 peringkat

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance

peringkat yang paling penting adalah induction. semasa dalam peringkat ini, kita dilarang mengambil sumber karbohidrat melebihi 20 gram. huh! mesti lapar kan? isk isk! silap tue.. kehekehekeihhhh..
ape yang tak boleh makan pada tahap induction nie..

  • Elakkan nasi, mee, meehoon, spagetti, fettucini, keuwtiau, oat dan sebangsanya.
  • Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya.
  • Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
  • Elakkan Buah-buahan
  • Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc)
  • Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
  • Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal
  • Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
  • Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.
 * weiiii.. giler lapar la macam nie nanti.. cam ne nak dptkan tenaga kalau x makan benda tue semua...

  • Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
  • Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. T
  • Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.
  • Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. sotong dan kerang tak boleh yee. sebab karbohidrat tinggi.
  • Sayur..kebiasaannya sayur yang kurang carbs berwarna hijau..semangkuk maksimum sehari..
  • Cheese Slice..hadkan 2-3 keping sehari..
  • Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari..kenape? air boleh bantu untuk pembakaran kalori dan penghadaman makanan..
amacam! agaknye korang kenyang tak makan benda2 kat atas tue..  giler la tak kenyang..
camner diet nie boleh berkesan??? aha ekkk..!
diet atkin ni sebenarnya diet tinggi protien. sumber protein akan melambatkan rasa lapar. apabila badan tidak dapat bekalan karbohidrat untuk menjana tenaga, secara automatiknya, badan kita akan menggunakan lemak2 yang ada dalam badan kita untuk menjana tenaga. so semakin lama kita tidak mengambil sumber tenaga [karbohidrat], semakin banyak badan menggunakan lemak2 yang ada dalam badan kita untuk menajana tenaga..
okey. agak2nye faham x?? heheheee.. aku pun sebenarnya masih belajar.. so kalau rasa2 ade yang tak faham bleh rujuk kat [ taknakgemuk.com ].  banyak info korunk dapat dari sana..

mase aku update blog nie, berat badan aku 60kg, 2 minggu dari sekarang, kita tengok ape jadi kat berat badan aku nie..
semoga aku berjaya...

Peace!
sayang kamu semua!

Thursday, December 16, 2010

:: babat sekilo !!

assalamualaikum
[Bismillahirahmanirahim]
 Lelong Lelong! babat murah! babat murah... abg.. nak beli babat? babat sye banyak nie....


oohhhh oohhhh.... ko org pernah dengar tak iklan mcm tue kat radio2..
iskkk mesti pernah kan.. tpi dia pakai term 'spare tyre' ..  kreatif kan org2 malaysia nie. perkara2 mcm tue pun bleh buat iklan...  keihekeihekeihhh

so, ari nie nak cerita pasal KEGEMUKKAN.. isk isk.. sensetip tau perkara nie.. tpi benda nie berlaku pada kebanyakkan rakyat malaysia.. tak percaya? percaya la.. sebab Malaysia kaya dengan sumber makanan dan rakyat malaysia kebanyakkan nye malas untuk excersie.. termasuklah aku.. kehekeihehee.. pandai nye cakapkan org kan kan kan..

ape yang merepek ni? aha ala .. sebenarnye nak cerita bahawase nye berat badan aku dah naik lagi 60.1 Kg weiiii.. adeeeehh! nak menangis! nak nangis.. marah tul aku kat weight scale kat JUSCO TEBRAU tu..tapi silap sendiri gak.. pas kawin tak mengucap2 bila nak makan.. dah tengah2 mlm pun still boleh makan nasi.. bila tak nak makan HUBBY sibuk pujuk suruh makan.. uuuwaaaaaahh!! skrang ape jadi...

awal tahun nie berat badan aku 63 Kg.. so bila tersedar pakai suar jeans dah ngupa sarung guni.. aku tekad utk diet.. aku pulih atkins diet.. berkesan!


atkins diet ini menitikberatkan pengambilan karbohidrat.. maknanye kita kena menghalang diri daripada mengambil karbohidrat sepenuhnye selama 2 minggu.. pas 2 minggu baru kte boleh ambil karbohidrat sedikit demi sedikit.. jgn puluh abis sampai tak mengucap2 ye.. maklumlah 2 minggu tak makan nasi..  lagi satu bukan karbohidrat aje yg tak boleh ambik . kte juga dilarang ambil makanan atau minuman bergula.. alamak.. cam ne nak minum nescafe nie.. tapi 2 minggu aje ye.. jangan lebih..! ade kesan sampingan.
 aku pernah berjaya turunkan berat badan menggunakan kaedah nie.. klik sini kalau tak percaya.. mulai hari ini, aku nak start balik diet guna atkins diet. aku nak jadi kurus balik.. nak pakai suar jeans balik.. pakai baby t semula.. uwwaaaaah!  boleh ke nie...

nota kaki : info tentang diet atkins boleh ko orang cari kat cni k! :: klik:: tp nie versi omputih... tpi buleh layan jugak la.. 

Peace!
sayang kamu semua!

Sunday, December 12, 2010

:: 5 sen punya pasal ::

[Bismillahirahmanirahim]  
Assalamualaikum....

kali nie nak cerita 5 sen..
bila kte nampak duit 5 sen bersepah sana sini, ada rasa nak ambik simpan tak? ( x kira la duit tue duit sendiri ke duit org lain)..
 [ Gambar : www.google.com - digi call plan ]

90% daripada kita tak kan ambil, bahkan tak ambil perduli pun duit.. (tp cuba note 50 henget.. sure ramai yg ambil - cehcechhh jgn tipu diri sendiri!!).. heheeehhee..

ape kes ngan 5 sen nie? ooooohhhh cam nie.. baru2 nie Petrol RON 95 naik lagi 5 sen kan? (sebenarnye aku x tahu bila petrol nie naik, nmpk sgt aku x mengikuti BULITEN TV3- keihekehehh). so hari nie secara rasminya aku isi minyak kete dengan duit sendiri card credit. sebelum nie, isi minyak penuh kereta berkuasa 850 cc ( kancil kiekeiehkehh) 30 henget aje.. tp petang tue aku isi minyak penuh 40 henget!! wow!! hebat gile babi gaban la 5 sen punya pasal.. waduhh!!! ni baru kete kancil, yg guna kete beso2 tue cam ne pulak.. sure tak pakai ROn 95 yg hargenye 2 henget lebih!

 [ Gambar : www.google.com ]

tiba2 aku rasa nak pakai moto balik.. ceh!! 
ape2 pun pas nie, kena fikirkan cara terbaik utk jimatkan kos sara hidup kete kancil aku, keihekeihekehhh
semoga berjaya eita!!

Bersederhana itu tuntutan Agama..
Peace!

Saturday, December 11, 2010

ChurpChurp si burung biru yang comel

assalamualaikum.....
(Bissmilahhirahmannirahim...)

sapa yang tak kenal ngan CHURPCHURP si burung biru yang comel tue? angkat tangan!!
isy2.. ade lagi ke yg x kenal? cehceh.. aku pun sebenarnya baru aje menjalinkan hubungan sulit dengan churpchurp nie.. heheeehehee....
walaupun blog aku nie dh lama ujud tp aku baru aje kenal burung nie..

Gambar : www.google.com


Ape tue CHURPCHURP...?
ape yang aku faham..
churpchurp adalah adik kepada NUFFNANG.. dia org nie merupakan AGEN PERIKLANAN.  Tapi kedua-duanya menggunakan pendekatan yang berbeza. NUFFNANG akan menyiarkan iklan melalui blog2 yang berdaftar. manakala CHURPCHURP akan oppoint blogger yang berdaftar untuk membuat iklan melalui laman sosial mcm TWITTER & FACEBOOK. PENDAFTARAN adalah PERCUMA!!!

ape yang kita dapat.. yela.. tak kan nak bagi dia org nie SERVICE PERCUMA  aje kan.. nie kira boleh buat kerja partime la.. blogger akan DIBAYAR mengikut bilangan klik pada iklan tersebut (betul ke? sila betulkan kalau sye silap ye...)...

so ape lagi.. DAFTAR , BLOGGING dan EARNING...! daripada kita menyertai SKIM CEPAT KAYA yang memang kaya kat internet nie.. ape salahnye kalau joint dye orang kan.. lagi selamat..

kepada blogger2 yng status newbie tue...(mcm aku gak la), moh ramai2 joint CHUPPCHUPP n NUFFNANG!

Selamat Berjaya!

Wednesday, December 8, 2010

:: Nuffnang Ad ::



gembiranya rasa hati ...bila dh pasang nuffnang...
kiehekehh..jakunnye budak eita nie kan.. almaklumla.. baru selesai mengode2 blog + pasang "perigi emas"..
a.k.a mencantikkan blog.. *cantik tak blog aku sekarang....* keihekehehh...
(aku budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan..... terngiang2 lagu mase kecik2 kan..kan.)

so.. ini la yang terdaya aku buat..
niat kat hati nie nak letak gambar kat sidebar aku tue..
ade sapa2 nak tolong ajar aku cam ne nak buat benda alah tue?

tolong ye...