Saturday, November 27, 2010

:: Bawa Bekal VS Tapau Makanan dari kedai ::

ingat x dulu2 masa time sekolah. mak kte slalu tapaukan makanan utk kte? heheeee.. besh kan.. bila time rehat masing2 tunjuk bekal. pastue lawan bekas sapa yg paling cantik.. skarang nie ade lagi ke bdk2 bawa bekal g sekolah? ade tue mmg ade tp kebanyakkan nye org yg mak ayah dia org susah.. budak2 yg mak ayah dia org senang susah nak nampak dia org bawak bekal... *adek aku sendiri pun dah x bawak bekal g sekolah - keihekeihek* 

time aku sekolah dulu, aku x bawak bekal. time rehat aku g kat pagar sekolah pas tue jerit "Makkkkkkk! Makkkkkkk! " .. kehkeheekhhh mesti ko org kata aku auta kan? tp aku x tipu.. disebabkan umah aku dekat ngan pagar sek. jadi senanglah aku jerit panggil mak aku.. kehekehhh *jimat, keluarga aku bukan org senang*. besh kan bila tiba2 terkenang zaman sekolah

sejak dua menjak nie.. aku mula pratikkan amalan membawa bekalan nie.. itu pun sebab poket aku semakin sangkak! hahaaaa... tue la nasib kalau org tak beringat bila senang...



ape yg aku nampak. bila kte bawak bekal nie.. duit memang jimat.. cukup2 jimat. air pun aku bawak dri umah.. dah x beli nesface latte kat kedai.. aku bancuh nes O sendiri.. bak kata aku

" Kayakan diri sendiri dulu sebelum kayakan org lain "

maksudnye, jangan berbelanja sesuatu yang bukan keperluan kite. apa bila kite berbelanja mengikut kehendak kita itu sama maksudnya mengKAYAkan orang lain...

PEACe..



Friday, November 26, 2010

:: Ape ade dengan NESCAFE ::

sapa suka minum nesface?? angkat tangan!! *ade ke yang angkat tangan? kehekehekehhh..*

aku sebenarnye pengemar NESCAFE LATTE. ari2 nak melantak nesface nie.. kalau berjalan jauh
*kenkadang tue nk g jb town aje* mesti nak standy nescafe.. konon2nye untuk menghilangkan
ngatuk. eh tp betul tau.. ngantuk memang hilang !!

setiap hari aku kena standy RM2 untuk beli nescafe nie.. *wow mahal tue* kenkadang kalau bernasib baik dapat jumpa kedai yg jual rm 1.90 * dh jimat 10 sen tue*

ape yg menyebabkan nescafe latte nie sedap ek... RASA LEMAK BERKRIM... ehekeiekehhh..

sebenarnya nescafe diperbuat daripada biji kopi yang mengandungi agen antioksida yang berfungi sebagai tentera yang menjadi perisai daripada radical bebas. ini bermakna nescafe dapat melambatkan penuaan, mengurangkan kemungkinan kanser jantung dan stok. ada juga yang mengatakan nescafe (kafein) dalam mengurangkan risiko penyakit parkison..

Keburukan pengambilan kafein yang berlebihan adalah :
- Sentakkan otot
- Gelisah
- Cemas dan mudah marah
- sukar untuk tido
- sakit kepada
- mengalami masalah pencernaan
- dengupan jantung tidak normal
pengambilan kafein yang disyorkan adalah sebanyak  1.5g sehari. aku ade member yang suka sgt minum nesface nie.. kenkadang tue sehari sampai 2 3 kali dia minum nesface.. bahaya tue syg!

sebenarnya dalam sesuatu perkara mestilah ada kesederhanaan. ape pun yang kita makan kenalah berpada2. kalau sesuatu yang baik pun kalau dimakan dengan terlampau! nescaya mesti jadi sesuatu yang tak baik jugak..

so kesimpulannya.. minum dengan sederhana.. satu hari satu nescafe! yeaaaaah!

Friday, November 12, 2010

:: attandance oohhh antandance ::

dengan bangganya aku memperlihatkan attandance aku untuk minggu ini.. wahhh! menakjubkan. ini lah attandance yang terbaik setelah aku bekerja kat cni 10thn lamanye.. diulangi 10 tahun.. kehkeiehkeeihhh.
Kalau nak cerita bertapa duka n sengsara nye kerja kat cni… alamatnye panjang berjela2 la blog nie.. t korang tension pulak nak membacanye *tapi ada ke org nak baca blog aku nie- walhal follower pun x de lagi- keihekeihekeih*

 
 Kalau ko orang dpt tgk kat ‘late hours’ tue, aku dengan berjayanya dapat menahan diri dari rehat terover. Mcm yang selalu aku buat tue.. kekeiekehhh!!!. Column overtime pun kira memberangsangkan… dapat capai target ot untuk minggu tue.. (target ot 10 jam seminggu)
Ni semua disebabkan aku nak kumpul duit banyak2.. dah ler aku kena derma kat si kering tue RM 379.00 sebulan.. *jangan Tanya kenapa – sedih bila nak cerita* 10 bulan pulak tue… tue la cuai sgt.. isk isk isk…

Berbalik pada nak kumpul duit bebanyak tue, aku dah tak mo lagi hidup susah macam nie.. kerja penat tau sebulan nak dapatkan gaji, tpi dengan sekelip mata aje gaji buleh abis,.. semua habis buat bayar utang aje..

So, untuk mengubah kehidupan menjadi yang lebih baik.. memperbaiki kedatangan ke tempat kerja adalah azam aku yang pertama..

WISH ME LUCK!


Saturday, November 6, 2010

:: masak-masak ::

sejak jadi bini org nie.. (cehwahh.. bangganye aku)
tibe2 aje skill memasak bleh pro mcm CHEF..
keihekeihhh....
sup ayam *menjadi*, bubur nasi + lauk2 wajib *menjadi*, jemput2 *menjadi -mase anak dara aku tak rei buat jemput2 nie*..

(nie la rupenye lontong yg aku buat.. ade mcm kat kedai x?)

Hari minggu pertama aku masak Lontong...
dengan bangga nye..
lontong aku sedaaaaaaapppppppppppp.. sgt..
heheee..
tengkyu la pd web myresepi


hujung minggu nie aku nak try masak satay goreng pulak..
tpi bos aku nie x bagi2 lagi gaji..
kang ade pulak makan roti ngan telur aje..

:: 23.10.2010 ::



23 Oktober 2010 bersamaan 15 ZuQaedah 1431 (Sabtu)

SELAMAT PENGANTIN BARU

ROZITA BINTI ABD RAFAR
&

MOHD RASIDI BIN MD
RASHID


eheee... terlajak sikit dr tarikh yg kte org plan (10.10.2010) tp x pe la.. yang penting aku dah pun bergelar isteri..

Majlis yang paling simple dalam keluarga aku.. biar org nak mengata ape pun.. aku buat majlis setakat yg kami mampu..


alhamdullah..
mak pun faham...
walaupun ade ahli kuarga aku yg tak berapa excited bila dpt tahu aku kawin...
aku x kisah..
kalau dye org x dtg pun aku x heran..
kalau setakat datang nak makan..
pas tue nak perli2...
buat ape kan..
tpi aku simpan aje dalam hati..

overall..
ape yg aku impikan semuanye dah tercapai..
majlis kawin yg sederhana..
bukan nk cover budjet..
tp ni yg aku impikan....