Tuesday, September 21, 2010

:: Cara Untuk StabilKan Kewangan ::

isk isk.... mcm iyo2 aje nak nasihatkan org pasal kewangan....
tapi fakta nie aku dpt dri en irfan khairi..
sapa irfan khairi nie..
pada sesiapa yg x tahu bleh gi kat web nie..
http://www.irfankhairi.com/blog

" Beliau merupakan Jutawan internet yg pertama , paling glamor n paling hensem... heheee
aku mahu ikut jejak langkah dia..."


sebenarnya hanya ada 2 cara sahaja untuk kite stabilkan kewangan kita iaitu :
1. Tambahkan simpanan - BERJIMAT
2. Tambahkan Pendapatan

Untuk tambahkan simpanan atau berjimat, satu formula yang dikenali sebagai "Solusi 60%" boleh digunakan. Solusi 60% bermaksud:

1. 60% dari pendapatan kita adalah untuk keperluan bulanan seperti membayar kereta, rumah, bill, makan minum dan sebagainya.
2. 10% dari pendapatan adalah untuk simpanan jangka panjang
3. 10% dari pendapatan adalah untuk simpanan jangka pendek
4. 10% dari pendapatan adalah untuk simpanan hari tua/pencen.
5. 10% dari pendapatan adalah untuk hiburan / perbelanjaan am

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi datang ke blog ni. dan sudi-sudikan meninggalkan jejak korang kat sini. jika ada kelapangan kite tinggalkan jejak kite kat blog korang pulak nnti.

* sila guna perkataan yang molek² dan jangan emo² - Thanks*